Hlavní obsah

Šaronův stav se lepší, začal reagovat a hýbat prsty

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Někdejší premiér Izraele Ariel Šaron, který před šesti lety upadl po mozkové příhodě do kómatu, začal reagovat na podněty a také přibírá na váze, přestože je živen nitrožilně. O zlepšení expremiérova zdravotního stavu informoval jeho syn Gilad Šaron.

Foto: Archiv, Právo

Ariel Šaron

Článek

„Když je vzhůru, dívá se na mě a pohybuje prsty, když ho o to požádám. Jsem si jistý, že mě slyší,“ řekl Šaronův mladší syn listu New York Times v telefonickém rozhovoru.

Šaron je nyní hospitalizován v nemocnici Šeba v Tel Hašomeru. Jeho rodina ovšem doufá, že se brzy vrátí domů. Už loni byl bývalý premiér převezen na rodinnou farmu v Negevské poušti, krátce nato se ale musel vrátit do nemocniční péče.

„Problémem je izraelská byrokracie. Myslím, že by mu bylo lépe doma,“ řekl deníku Šaron mladší. Dodal, že se u otcova lůžka po celých šest let střídá se svou ženou Inbal nebo bratrem Omrim. „Nevynechali jsme ani jeden den,“ řekl.

Třiaosmdesátiletý Šaron je jedním ze zakladatelů pravicového bloku Likud, v roce 1973 byl zvolen poslancem Knessetu a začátkem 80. let působil jako ministr obrany.

Za jeho vlády před deseti lety provedl kontroverzní akci „Odpoutání“, během níž Izrael kompletně stáhl osadníky i vojáky z pásma Gazy. Vládu nad tímto palestinským územím posléze převzalo radikální hnutí Hamás. Před šesti lety stihla Šarona mrtvice, po které upadl do kómatu, v němž je dosud.

Giladovi Šaronovi příští úterý vychází biografická kniha o jeho otci nazvaná „Sharon: The Life of a leader“ (Šaron: Život vůdce). Pracoval na ní posledních čtyři a půl roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám