Hlavní obsah

Američané v Sýrii byli vyzváni k okamžitému odjezdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy ve čtvrtek vyzvaly své občany v Sýrii, aby tuto zemi neprodleně opustili. Násilné potlačování poklidných protestů vládními silami vyvolalo nejistou a nestabilní bezpečnostní situaci v této blízkovýchodní zemi, upozornilo podle agentury Reuters americké ministerstvo zahraničí.

Článek

"Ministerstvo zahraničí naléhavě vyzývá americké občany v Sýrii, aby odtamtud okamžitě odjeli, dokud jsou k dispozici prostředky komerční dopravy," uvedlo ministerstvo. Dodalo, že plány Američanů do budoucna ohledně cest do Sýrie by měly být odloženy.

Američané, kteří musejí v Sýrii zůstat, by měli omezit pohyb na co nejnižší možnou míru. Hrozí jim také obvinění z provokací a ze špionáže, jelikož syrské vedení viní z podněcování nepokojů zahraniční síly.

Nadbytečný personál z velvyslanectví USA v Damašku i rodinní příslušníci vládních zaměstnanců byli staženi ze Sýrie už v dubnu, fakticky měsíc po zahájení protivládních demonstrací. Jejich účastníci požadují především odchod prezidenta Bašára Asada z vedení země.

Zákroky bezpečnostních sil proti demonstrantům, které se konají s neztenčenou silou, si vyžádaly nejméně 2200 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám