Hlavní obsah

Syrské tanky zaútočily na východě země, 70 mrtvých

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrské tanky za svítání zaútočily na město Dajr az-Zaur na východě země. Akce si vyžádala 42 mrtvé, uvedla BBC. Z města je slyšet střelba z děl a silné exploze. Dalších 13 lidí zahynulo v Homsu. Obklíčeno je město Hamá, kam tanky opakovaně vtrhly a kde si zásahy armády za týden vyžádaly kolem 300 obětí. Nově zveřejněny byly i amatérské záběry z armádního zásahu ve městě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Sýrii pokračují navzdory zásahům armády Video: Reuters

 
Článek

"Střelba z děl se ozývala z několika čtvrtí," řekl k situaci v Dajr az-Zauru Ramí Abdal Rahmán ze syrské organizace pro monitorování lidských práv. Podle něj je do ofenzivy nasazeno na 250 tanků a obrněných transportérů. Pronikly do několika čtvrtí.

Akce si vyžádala 42 obětí, uvedli aktivisté.

„Podmínky ve městě jsou velmi špatné od chvíle, kdy jsme byli před devíti dny v obklíčení,“ řekl podle BBC jeden z aktivistů a dodal: „Chybí léky, kojenecká strava. Jídlo i benzín. Město je zcela paralyzováno.“

Nová taktika Sýrie

Sýrie akci avizovala. Koná se prý na výzvu místních vůdců, kteří požádali armádu, aby vstoupila do města a „chránila občany i veřejný a soukromý majetek“. Sýrie se takto snaží vyhnout kritice mezinárodního společenství, že uplatňuje sílu proti civilistům. Za to ji odsoudila Rada bezpečnosti OSN po bezprecedentních zásazích v Hamá. [celá zpráva]

Syrský prezident Bašár Asad také umožnil v zemi vznik dalších politických stran, aby otupil ostří protestů.

Městem na východě Sýrie přesto po pátečních modlitbách pochodovaly desítky tisíc lidí, kteří skandovali: „Nechceme armádu ve městech“.

Útok se odehrál jen několik hodin poté, co generální tajemník OSN Pan Ki-mun telefonicky hovořil se syrským prezidentem Bašárem Asadem a vyzval jej k zastavení vojenského potlačování protivládních protestů, které se šíří Sýrií, uvedla ČTK.

Hamá v obklíčení

Dajr az-Zaur patří mezi města, která byla v posledních dnech dějištěm protivládních protestů. Od minulé neděle je vystaveno tvrdému útoku syrských tankových vojsk především město Hamá. To je stále obklíčeno.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Obrněný transportér v syrském Hamá

Tanky jsou nasazeny také ve městě Hula v provincii Homs. Tam vojáci o víkendu zabili 17 lidí. Do města proniklo 25 tanků a obrněných transportérů, z nichž vojáci ostřelují rezidenční čtvrti. Deset obětí je hlášeno z města Idlibu na severozápadě země, kde vojáci zaútočili na pohřební průvod.

Počet mrtvých roste, v sobotu bylo pohřbeno dvacet obětí pátečních zásahů. V Damašku na pohřbu účastníci ve čtvrti Midan skandovali parafrázi vyznání víry: „Není Boha kromě Boha a Asad je jeho nepřítelem.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám