Hlavní obsah

Stovka tanků se valí do syrského Hamá, už jsou v centru

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrské tanky ve středu ráno opět vjely do města Hamá, kde se bezpečnostní síly od neděle pokoušejí rozdrtit protesty. Tentokrát pronikly až do úplného centra města na náměstí Orontes. Nasazeny byly velké síly, k městu ráno mířily kolony obrněnců, uvádí BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovka tanků se valí do syrského HamáVideo: Reuters

 
Článek

Asi stovka tanků a obrněných transportérů byla ráno spatřena u města Hamá, další dvě stovky pak na východě země u města Dajr az-Zúr, řekl Abdal Rahmán ze syrské organizace pro obranu lidských práv SOHR.

Foto: Reuters

obrněný tranportén na kruhovém objezdu Al-Bahrá ve městě Hama

Jeden z obyvatel města řekl agentuře Reuters po telefonu: „Režim využil média k tomu, aby se zaměřila na soud s Husním Mubarakem a ukončil to v Hamá.“

Ráno bylo město opět ostřelováno z děl stejně jako v úterý a v pondělí, kdy ale bylo nasazeno jen osm tanků. [celá zpráva]

Akce v bezpečnostních sil v Hamá a dalších městech si od neděle podle opozice vyžádaly na 140 obětí. Nejvíce lidí zahynulo v neděli. [celá zpráva]

Některé z rodin, které uprchly z Hamá, uvádějí, že situace je horší než v roce 1980, kdy proti vzpouře Muslimského bratrstva nasadil otec současného prezidenta Hafíz Asad armádu. Tehdy zemřelo mezi deseti až dvaceti tisíci lidmi. „Střílejí na vše, co se hýbe,“ uvedl jeden z uprchlíků.

Přestože se situace v Sýrii stále zhoršuje, členové Rady bezpečnosti OSN se nedokázali zatím shodnout na textu, který by zásah odsoudil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám