Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN odsoudila syrské krveprolití

New York
Aktualizováno

Násilí, které uplatňuje Sýrie vůči protivládním demonstrantům, v noci na čtvrtek odsoudila Rada bezpečnosti OSN. Dosud odsouzení Sýrie bránilo Rusko, po zásahu desítek tanků v Hamá, kde zemřelo na 140 lidí, ale Asadův režim přestalo hájit.

Foto: Reuters

Lidé v syrském Hamá se kryjí před palbou.

Článek

„Svět sledoval zhoršující se situaci v Sýrii s hlubokými obavami. Ale události posledních dnů jsou brutálním šokem,“ řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Takto pokračovat je neudržitelné, nemohou v tom pokračovat, zabíjet své vlastní lidi,“ dodal.

Ve schváleném textu Rada bezpečnosti „odsoudila rozsáhlé porušování lidských práv a použití síly vůči civilním obyvatelům ze strany syrských úřadů“. Uvádí také, že ti, kdož jsou odpovědní za násilí, by měli být pohnáni k zodpovědnosti.

Vyzývá se v něm „k okamžitému ukončení veškerého násilí a vyzývá všechny strany, aby jednaly s maximální zdrženlivostí a zdržely se odvety včetně útoků proti státním institucím.“

Podle zpravodajky BBC v OSN Barbary Plettové je sice text slabší, než jaký navrhly evropské země, ale silnější, než se čekalo vzhledem k dosavadnímu odporu Ruska a některých nestálých členů RB OSN. Rusko požadovalo, aby text byl vyvážený a odsoudil obě strany.

Libanon sice text neodmítl, ale po jeho schválení se od něj distancoval. Podle Pan Ki-muna je to jasný vzkaz mezinárodního společenství syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Zásah v Hamá

Změnu postoje způsobil tvrdý zásah syrských jednotek v Hamá, kde od neděle zahynulo na 140 lidí. Asad tam nasadil na sto tanků a obrněnců, které každý den vjely do města a postoupily o něco dál k centru, až dosáhly hlavního náměstí, kde se konaly demonstrace. [celá zpráva]

Z Hamá v noci nepřišly žádné informace o nepokojích ani střelbě. Podle arabských médií se zřejmě silným jednotkám vládních vojsk podařilo po čtyřech dnech tvrdých bojů zlomit odpor opozice. Vojáci hlídkují v centru města, kam byla přerušena dodávka elektřiny, nefunguje telefonické spojení ani internet, uvedla ČTK.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovka tanků se valí do syrského HamáVideo: Reuters

Podle televize Al-Džazíra policie v noci na čtvrtek střelbou potlačila protesty v Damašku a v druhém největším syrském městě Halab. V Damašku při střelbě do demonstrantů zahynuli nejméně dva lidé. Protivládní protesty po večerní modlitbě jsou hlášeny i z měst Dajr az-Zaur, Lázikíja, Idlib a Rakká. Zvlášť silné jsou protesty ve městě Kámišlí na severovýchodě Sýrie osídleném Kurdy.

Podle opozice si zásahy syrských sil od 15. března vyžádaly na 1600 civilních obětí. Zahynulo také 350 policistů a vojáků.

Sýrie zavedla pluralitní systém

V Sýrii skončil systém vlády jediné strany Baas. Prezident Bašár Asad vyšel vstříc hlavnímu požadavku opozice a vydal ve čtvrtek dekret o zavedení pluralitního systému. Sýrie jeho zavedení avizovala na konci července, původně však měl návrh schválit parlament. Díky Asadově dekretu může být pluralitní systém zaveden okamžitě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám