Hlavní obsah

Českého vojáka těžce zranili v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvatřicetiletý český voják byl ve středu dopoledne těžce zraněn v Afghánistánu. Byl postřelen při nepřátelském útoku na základnu v provincii Vardak. Informovala o tom Jana Růžičková z generálního štábu AČR.

Článek

"Při plnění úkolů na předsunuté základně COP SALAR došlo k napadení základny protivníkem. Při incidentu utrpěl těžké střelné poranění rotmistr A.W. (ročník 1979), " uvedla ve zprávě Růžičková.

Vojákovi, který byl příslušníkem 2. jednotky výcvikového a poradního týmu OMLT, byla podle jejích slov okamžitě poskytnuta první pomoc a poté byl ihned transportován do nejbližšího zdravotnického zřízení na vojenské základně SHANK v Lógaru.

"Voják byl vrtulníkem transportován do vojenské nemocnice na základně KAIA v Kábulu, kde působí český polní chirurgický tým, a následně bude přepraven do České republiky," popsala Růžičková další kroky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Příbuzní zraněného vojáka už podle informací štábu o události vědí.

Česká jednotka ve Vardaku má 54 členů, věkový průměr je 34 let. Asi 70 procent z příslušníků jednotky už bylo v zahraniční misi dříve nasazeno. Základ 2. jednotky OMLT tvoří příslušníci 73. tankového praporu z Přáslavic a odborníci z dalších sedmi útvarů a zařízení armády.

Předchozí české oběti války v Afghánistánu

Válka v Afghánistánu si vyžádala celkem čtyři životy českých vojáků. Jeden padl 17. března 2008. Zabil ho sebevražedný atentátník. Další český voják zahynul v 4. května 2007, když se na něj sesula lavina kamení. Třetí zemřel v 30. dubna 2008 při výbuchu nastražené nálože.

Naposledy zahynul v Afghánistánu 31letý voják v úterý 31. května. V provincii Vardak najel se svým autem u vesnice Salar na bombu. Spolu s Čechem zahynul při výbuchu nálože i afghánský tlumočník. Další dva čeští vojáci byli zraněni, z toho jeden těžce. [celá zpráva]

Od té doby byli tři čeští vojáci lehce zraněni při výbuších - naposledy minulý týden jejich obrněné terénní vozidlo najelo na nastraženou výbušninu, která následně explodovala. [celá zpráva]

Češi v současnosti působí v Afghánistánu na čtyřech místech, a to v Kábulu a v provincíích Vardak, Lógar a Paktika. V zemi je 720 českých vojáků. Armáda jich plánuje do roka okolo 200 stáhnout. Vrátí se vrtulníková jednotka a skupina speciálních sil.

Reklama

Související články

Armáda stáhne z Afghánistánu 200 vojáků

V druhé polovině příštího roku bude v Afghánistánu působit zhruba o 200 českých vojáků méně než letos. Armáda do té doby postupně stáhne vrtulníkovou jednotku...

Výběr článků

Načítám