Hlavní obsah

Silné zemětřesení v Turecku si vyžádalo mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Nejméně dvě oběti si ve čtvrtek večer vyžádalo zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály, které postihlo severozápad Turecka. Otřesy pobořily několik domů a jednu mešitu; zraněno bylo 79 osob, uvedl turecký ministr životního prostředí Veysel Eroglu. Podle něj si pohroma vyžádala dvě oběti, guvernér provincie Kütahya Kenan Ciftci mluvil o třech.

Foto: Soner Kilinc, Reuters

Obyvatelé tureckého města Simav strávili noc po zemětřesení v ulicích

Článek

Otřesy byly zaznamenány ve 23:15 místního času (22:15 SELČ). První měl sílu 5,9 stupně, nejsilnější že šesti následných otřesů pak 4,6 stupně.

"Osmnáctiletý muž zahynul, když jej do hlavy zasáhl padající betonový sloup. Dále zemřel dvaašedesátiletý muž, který před dvěma dny prodělal operaci srdce," uvedl z místa katastrofy ministr Eroglu pro turecké televize. Podle ministra je jeden ze zraněných v kritickém stavu. Předchozí údaje a případy úmrtí nekomentoval.

"Jeden občan zpanikařil a zemřel poté, co vyskočil z okna," řekl guvernér provincie Kütahya Ciftci. Starší žena z města Bursa zemřela na infarkt, který dostala po otřesech, dodal. Ve městě Kütahya se zřítila neobydlená univerzitní budova a u některých domů se  rozbila okna.

Epicentrum bylo asi 50 kilometrů od města Kütahya ve stejnojmenné provincii. Vyděšení obyvatelé vyběhli za tmy z domů a ze strachu z dalších otřesů strávili noc na ulici či v autech. Záchranáři přivezli do oblasti polní kuchyně a stany.

Někteří lidé se zranili při skoku z balkonů a oken, další utrpěli infarkt či šok. Z osmdesátky zraněných byl podle zdravotníků ale postižen těžce jen jeden.

"Bylo to tak silné, že jsme se v prvních vteřinách nemohli ani pohnout," řekl obyvatel, který zažil zemětřesení ve svém bytě na pátém patře obytného domu.

Zemětřesení pocítili i v Istanbulu. „Jsem v Istanbulu a cítil jsem je, ale nikdo nebyl zraněn, jen všichni propadli panice,“ uvedl Doruk Kocal pro agenturu RIA Novosti.

Zemětřesení v provincii Kütahya v roce 1970 zabilo více než 1000 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám