Hlavní obsah

Irácký premiér chce blíž k lidu, vzdá se poloviny platu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Irácký premiér Núrí Málikí se vzdá poloviny svého platu, aby se nepodílel na sociální nerovnosti ve své zemi. Agentura AFP dává toto Málikího rozhodnutí do souvislosti s nepokoji v Egyptě.

Foto: Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí

Článek

Premiérova strana Ad-Dava v sobotu vyzvala Egypťany, aby usilovali o klidné provedení reforem, které prosazují. K volání Egypťanů po rezignaci prezidenta Husního Mubaraka se ale Ad-Dava nepřipojila.

Málikího roční plat činí podle odhadů 350.000 dolarů (6,2 miliónu korun). "Snížím své příjmy za předsedání vládě o 50 procent a od tohoto měsíce budu vše nad tuto sumu odevzdávat ministerstvu financí," sdělil Málikí. Premiér tak prý hodlá přispět k vyrovnání rozdílů mezi příjmy lidí zaměstnaných ve státním sektoru a ostatními Iráčany.

Slíbil také, že nebude usilovat o třetí mandát předsedy vlády a že bude prosazovat ústavní změnu, která v tom zabrání i jeho nástupcům. "Naše ústava nevylučuje třetí, čtvrtý ani pátý mandát, ale já osobně jsem rozhodl, že o další usilovat nebudu," řekl.

Nynější irácká vláda byla sestavena až devět měsíců po parlamentních volbách. Málikího blok v nich skončil jako druhý, ale vítězi Ajádovi Alávímu se nepodařilo získat pro vládnutí dostatek koaličních partnerů. Svou první vládu Málikí sestavil v roce 2006.

"Osm let a dva mandáty jsou na předsedu vlády dost. Se vší skromností říkám, že jsem byl v době prvního funkčního období schopen řešit náboženské spory, problémy s Al-Káidou i špatnou bezpečnostní situaci. Teď se zaměřím na služby a na obnovu." prohlásil. I po skončení tohoto období, tedy po roce 2014, prý chce zůstat v politice a podílet se na budování Iráku.

Z některých mešit při pátečních modlitbách zazněly hlasy, že Irák je sice demokratický, ale to neznamená, že mu nehrozí sociální nepokoje jako ty v Tunisku nebo Egyptě. V Iráku lidé v minulých měsících protestovali na mnoha místech proti špatným životním podmínkám. Nejtíživější jsou pro ně časté výpadky proudu.

Arabské státy se bojí šíření revoluce

Obavy ze šíření revoluce mají i další arabské státy. Protestovalo se v Sýrii i Jemenu. Saúdskoarabští členové sociální sítě Facebook zahájili na internetu kampaň za politické a sociální reformy podle vzoru Tuniska a Egypta. Nazvali ji Lidé chtějí změnu režimu a žádají zavedení konstituční monarchie, pořádání svobodných voleb a zaručení lidských práv a osobních svobod.

V sobotu na podporu Egypťanů vyšlo do ulic izraelského Nazaretu několik set tamních Arabů. Pochodu se zúčastnili i dva poslanci izraelské arabské strany Balad. Arabové tvoří asi pětinu izraelského obyvatelstva. Žijí hlavně v severoizraelských městech a ve východním Jeruzalémě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám