Hlavní obsah

Počítačový virus poškodil centrifugy, přiznal Ahmadínežád

– Teherán
Novinky, rei

Prezident Mahmúd Ahmadínežád přiznal, že se íránský jaderný program stal terčem útoku počítačového viru. Ahmadínežád potvrdil, že virus poznamenal provoz centrifug obohacujících uran. V pondělí to uvedla agentura AP.

Článek

„Omezené množství centrifug mělo problémy kvůli softwaru instalovanému v elektronických zařízeních. Naši odborníci je objevili a dnes jsou problémy zažehnány,“ řekl v Teheránu prezident, aniž by zmínil, zda se jedná o počítačový virus Stuxnet, který zasáhl počítače po celém světě, ale podle expertů měl za cíl íránská jaderná zařízení.

Írán dosud popíral, že by měl nějaké potíže, ale Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) nedávno shledala, že se jeho jaderný program potýká s technickými problémy a potíže mají tisíce íránských centrifug.

Navíc média už před útokem Stuxnetu informovala, že v zařízení v íránském Natanzu nejsou v provozu všechny centrifugy a výkon některých je jen poloviční. Bývalý zástupce MAAE Olli Heinonen nedávno prohlásil, že v Natanzu je v provozu 3772 centrifug, zatímco 5084 dalších je odstaveno.

Západ se obává, že cílem íránského jaderného programu je vyrobit jadernou bombu. Teherán to popírá. Jako o původcích viru Stuxnet se nejčastěji spekuluje o Izraeli a USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám