Hlavní obsah

Vězňové z al-Káidy utekli Američanům z přísně střeženého objektu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Čtyři vězňové údajně napojení na al-Káidu utekli z Američany kontrolované části vězení s maximální ostrahou v Bagdádu. Ve čtvrtek to oznámili američtí a iráčtí představitelé.

Foto: Profimedia.cz

Není jasné, kdy a jak čtveřice z americké věznice unikla.

Článek

Američané předali všechna vězení včetně bagdádského Camp Cropper do rukou iráckých úřadů, na žádost Iráčanů si však nadále ve vazbě ponechali asi dvě stě nejvíce nebezpečných vězňů. Zmizení čtyř Iráčanů, podezřelých z napojení na al-Káidu, zaznamenali američtí strážci ve čtvrtek ráno. Není jasné, jak a kdy muži utekli.

Mluvčí irácké armády uvedl, že čtveřici hrozil trest smrti.

Deník International Herald Tribune uvedl, že útěk byl předmětem schůzky vrchního velitele amerických sil v Iráku generála Lloyda Austina a iráckého premiéra Núrího Málikího.

Od předání Iráčanům z bagdádského vězení utekli zadržovaní už podruhé. Poprvé se to stalo týden od červencového převzetí v části kontrolované Iráčany.

Vězení v Bagdádu pojme až 4000 vězňů. V minulosti v něm byl zadržován bývalý prezident Saddám Husajn a další představitelé jeho režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám