Hlavní obsah

Blížíme se k vítězství, vzkázal šéf Tálibánu spolubojovníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vůdce islámského hnutí Tálibán v Afghánistánu mulla Muhammad Umar oznámil svým bojovníkům, že ve válce s mezinárodními silami působícími v zemi směřují k vítězství.

Foto: ČTK

Mulla Umar (uprostřed)

Článek

Ve zveřejněném poselství u příležitosti končícího postního měsíce ramadán zároveň sdělil USA, že v Afghánistánu zbytečně promrhali životy svých vojáků a miliardami dolarů z kapes daňových poplatníků.

Tajemný tálibánský předák také vyzval povstalce, aby v bojích šetřili životy a zdraví civilistů. Takovou ohleduplnost ovšem podle amerických vojenských velitelů povstalci příliš najevo nedávají.

Umar také své stoupence ubezpečil, že Američané brzy Afghánistán opustí. Na základě strategie amerického prezidenta Baracka Obamy by mělo začít stahování amerických vojáků z Afghánistánu v červenci 2011.

Výroky mully Muhammada Umara, který se podle amerických úředních zdrojů skrývá někde v Pákistánu, což pákistánské úřady popírají, se podle agentury AP ve středu objevily na internetových stránkách využívaných islámskými radikály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám