Hlavní obsah

Hamás popravil dva Palestince obviněné z kolaborace s Izraelem

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Radikální palestinské hnutí Hamás ve čtvrtek potvrdilo, že byli popraveni dva Palestinci odsouzení k smrti za spolupráci s Izraelem. Ráno byli zastřeleni popravčí četou. Je to poprvé, co Hamás někoho popravil od chvíle, kdy před třemi lety násilně převzal moc v pásmu Gazy.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa , Reuters

Přehlídka bojovníků Hamásu

Článek

Násir abú Furija a Mohammad Sabá pocházeli z uprchlického tábora Džabalíja a z Rafáhu. Podle agentury DPA byli zatčeni po třítýdenní izraelské vojenské ofenzivě v pásmu, která byla zahájena koncem prosince 2008. Jejich proces před vojenským soudem Hamásu začal před dvěma týdny. Dvojice podle zdůvodnění rozsudku předávala nepříteli informace, které způsobily smrt desítek civilistů. Prováděla také špionáž.

Oba odsouzení byli časně ráno zastřeleni popravčí četou, sdělil agentuře Reuters nejmenovaný činitel neuznávané vlády Hamásu. Jejich ostatky byly poté předány do nemocnice Šifa v Gaze.

Organizace Amnesty International předtím vyzývala Hamás, aby nevykonal několik rozsudků smrti vynesených nad Palestinci za vraždy nebo kolaboraci s Izraelem. Podle tvrzení AI neodpovídají procesy před vojenskými soudy Hamásu mezinárodním standardům.

Podle palestinských zákonů navíc musí být každý hrdelní trest, který se dává jen za kolaboraci, špionáž, vraždu a pašování drog, schválen předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Toho ale Hamás neuznává.

Exekuce ukazuje nejen na vyostřené vztahy mezi Hamásem a Izraelem, ale také na ostré spory mezi Hamásem a umírněnějším Abbásovým hnutím Fatah, které ovládá západní břeh Jordánu. Tresty smrti vynesené nad Palestinci v oblasti západního břehu Jordánu Abbás nikdy neautorizoval, takže nebyly vykonány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám