Hlavní obsah

Hamás se v bance zmocnil miliónů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Palestinské hnutí Hamás ovládající pásmo Gazy se v hlavním městě enklávy v pondělí zmocnilo 1,5 miliónu šekelů (7,5 miliónu korun), které dalo zmrazit vedení palestinské samosprávy na západním břehu. Podle agentury AP to dokresluje velikost rozporů mezi oběma konkurenčními hnutími Hamás a Fatah.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Příslušník bezpečnostních sil Hamásu

Článek

Hamás se hájí, že peníze vyzvedl na základě soudního rozhodnutí. Peníze byly sdružení Přátelé pacientů, které více než deset let v Gaze provozuje zdravotnické středisko. Palestinská samospráva, která sdružení podporovala, jeho účty zmrazila poté, co do svého vedení zvolilo množství členů Hamásu.

Peníze z banky vyzvedla desítka policistů Hamásu. Finanční správa na protest proti tomu na úterý vyhlásila stávku bankovního sektoru. V pásmu Gazy má pobočky deset finančních domů. Peníze jsou převáděny přes banky na Západním břehu Jordánu.

Hamás ovládlo pásmo Gazy násilím v létě 2007. Vedení palestinské samosprávy v čele s předsedou Mahmúdem Abbásem z hnutí Fatah od té doby vládne pouze na západním břehu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám