Hlavní obsah

České firmy mají v regionu dobrý zvuk, tvrdí šéf Ligy arabských států

Právo, Jiří Ovčáček (Káhira)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Šéf Ligy arabských států (LAS) Amr Músá na setkání s českým prezidentem Václavem Klausem v úterý řekl, že české firmy mají v regionu dobrý zvuk. Generální tajemník Ligy se také stal majitelem hned dvou verzí knihy Václava Klause Modrá, nikoliv zelená planeta, a to v angličtině a arabštině. Po středečním jednání s českou hlavou státu v rozhovoru pro Právo a ČTK prozradil, že to bude hned další kniha, kterou hodlá přečíst.

Článek

Co se týče ekonomické role ČR v arabském světě, šéf LAS zdůraznil investice. „Český průmysl má v této části světa velmi dobrý zvuk, hned po německém průmyslu“ poznamenal Músá. České firmy se v arabském světě mohou uplatnit například při investicích do energetické infrastruktury, železniční a silniční sítě nebo do oblasti životního prostředí. V souvislosti s českými firmami šéf LAS poukázal na to, že na mnoha místech Káhiry lze zahlédnou vozy Škoda.

Od ČR očekává objektivní postoj na Blízkém východě

S Klausem během rozhovoru řešil také tradiční téma izraelsko-palestinského konfliktu. Ke snaze obnovit před více jak rokem přerušené rozhovory Músá uvedl, že by nemělo jít o „rozhovory pro rozhovory“. Americký vyjednavač George Mitchell by se podle šéfa LAS  do regionu měl vrátit během dvou týdnů.

Za klíčovou podmínku pro obnovu dialogu Músá označil zastavení výstavby židovských osad na palestinských územích. „Izrael musí zastavit výstavbu osad,“ zdůraznil šéf LAS. Právě tímto požadavkem podmiňují obnovení rozhovorů, po kterém volá Izrael, palestinští předáci.

Pokud se jedná o českou diplomacii, Músá doufá, že bude hrát v konfliktu objektivní roli. „Doufám, že česká diplomacie bude vždy hrát objektivní roli v arabsko -izraelském konfliktu,“ sdělil s tím, že také věří, že ČR se postaví proti výstavbě židovských osad na palestinských územích. Ocenil v této souvislosti současný postoj EU a amerického prezidenta Baracka Obamy.

Knihu si hned přečte

Músá ke Klausově kontroverzní knize zaměřené proti bojovníků s globálním oteplováním uvedl, že ho téma zajímá. „Bude to hned další kniha, kterou si přečtu,“ prozradil. „Jde o jiný pohled na problém“ řekl k publikaci.

"Velmi pozorně jsem poslouchal, co říkal,“ uvedl k pondělnímu Klausovu projevu při prezentaci publikace v arabštině.

Klaus ve středu třídenní návštěvu Egypta končí, odpoledne se vrací do Prahy. Po jednání s šéfem LAS se ještě setkal s egyptským premiérem Ahmadem Nazífem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám