Hlavní obsah

Vláda zakázala Íráncům kontakt se zahraničními organizacemi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská vláda zakázala svým občanům kontakt se zahraničními organizacemi, které ještě v zemi mohou působit. Podle státních médií tyto organizace pracují na destabilizaci vlády.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Na seznamu se ocitlo šest desítek organizací za obranu lidských práv, opozičních redakcí a dalších médií včetně BBC či Hlasu Ameriky. Podle ministerstva vnitra vedou tyto skupiny tichou válku proti režimu a podněcovaly k půl roku trvajícím povolebním nepokojům.

Státní televize citovala prohlášení ministerstva, podle něhož je spolupráce, smluvní vztahy či přijetí pomoci od jmenovaných organizací protizákonné. Ilegální je rovněž financování zahraničních skupin z cizích zemí. Lidé se také mají vyhýbat stykům s velvyslanectvími jiných států a jejich občany.

Europoslanci museli cestu odložit

Teherán zároveň dočasně zamítl vstup na své území delegaci poslanců Evropského parlamentu, kteří se zde tento týden chtěli setkat mimo jiné i se zástupci íránské opozice. Oznámil, že nový termín návštěvy vzejde ze „vzájemné dohody“.

Vedoucí delegace, poslankyně za německé zelené Barbara Lochbihlerová, k tomu uvedla, že je to další smutné dokreslení toho, jak moc se íránští vůdcové brání diskusi o problémech v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám