Hlavní obsah

V Íránu zatkli sestru nositelky Nobelovy ceny míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V Íránu po nedělních nepokojích v Teheránu pokračuje zatýkání kritiků režimu. Jedna z těch nejhlasitějších, nositelka Nobelovy ceny za mír Šírín Ebadíová, pocítila nátlak skrze represi vůči své rodině. V úterý oznámila, že jí zatkli sestru, která nevyvíjí žádnou politickou činnost.

Článek

"Moje sestra nevyvíjela žádnou politickou činnost a její zatčení je pokus o nátlak s cílem dosáhnout toho, abych zastavila činnost na obranu lidských práv," napsala Ebadíová na internetové stránce Rahesabz.net.

Parlament chce, aby rozvědné služby a soudní úřady zatkly lidi, kteří napadají víru, a udělily jim nejvyšší tresty, zvlášť těm, kdo se dopustili vandalství na veřejném majetku.
Alí Larídžání

Podle serveru BBC bylo zatčeno množství opozičních aktivistů včetně pobočníků reformisty a bývalého premiéra Míra Hosejna Músávího. Músávího rodina oznámila, že při nedělních protestech byl zastřelen i Músávího synovec Sajíd. Rodina chtěla v pondělí uspořádat pohřeb, ale úřady jim nevydaly tělo. Příbuzní si stěžují, že tělo bylo z nemocnice bez povolení odvezeno. Podle BBC je zadržováno celkem pět těl. Úřady se prý bojí dalších nepokojů.

Policie odmítá, že by v neděli do demonstrantů střílela, státní média nicméně přiznala nejméně osm a až patnáct zabitých. [celá zpráva]

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání v úterý žádal, aby „kontrarevolucionáři“, kteří v neděli demonstrovali v Teheránu, dostali nejvyšší trest. Dodal, že je ovšem nutné rozlišovat tyto kontrarevolucionáře od reformátorské opozice uvnitř režimu. K hrozbám se přidaly i Íránské revoluční gardy, když uvedly, že organizátoři neklidu v zemi brzy zaplatí za svou opovážlivost.

Poslední události v Íránu

19. prosince - V Kómu ve věku 87 let zemřel vlivný opoziční klerik ajatolláh Hosejn Alího Montazerí.

21. prosince - Desítky tisíc lidí se do města sjely na jeho pohřeb. Jsou hlášeny srážky s bezpečnostními složkami.

22. prosince - Střety v Kómu pokračují.

23. prosince - V mešitě v Isfahánu se konala smuteční ceremonie. Policie při ní zatkla nejméně 50 lidí.

24. prosince - Írán údajně zakázal další smuteční obřady za Montazerího. Smějí se konat už jen v Kómu.

26. prosince - Srážky v centru a na severu Teheránu.

27. prosince - Střety pokračují. Státní média později přiznala nejméně osm mrtvých. Na 300 lidí bylo údajně zatčeno.

Nepokoje v Íránu trvají půl roku od ohlášení podezřelých výsledků prezidentských voleb, v níž křeslo obhájil konzervativec Mahmúd Ahmadínežád. "Očekáváme, že ti pánové, kteří si stěžovali na volby, se oddělí od tohoto škodlivého hnutí, místo aby vydávali nová prohlášení ztěžující atmosféru," řekl Larídžání v narážce na opoziční kandidáty, kteří tvrdí, že sčítání hlasů bylo zmanipulované.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám