Hlavní obsah

V Íránu znovu srážky Montazerího stoupenců s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větší počet osob byl ve středu údajně zraněn při srážkách mezi stoupenci zesnulého íránského disidentského duchovního a policií v mešitě v Isfahánu. Policie se pokusila rozehnat věřící, kteří se sešli ke smuteční ceremonii za tohoto velkého kritika režimu, který zemřel o víkendu. Nejméně 50 stoupenců proreformní opozice, včetně čtyř íránských novinářů, bylo zatčeno. Oznámily to agentury s odvoláním na internetové stránky íránské opozice.

Foto: Reuters

Větší počet osob byl údajně zraněn při srážkách mezi stoupenci zesnulého íránského disidentského duchovního a policií v mešitě v Isfahánu.

Článek

Podle ní obklíčili ráno mešitu policisté v uniformách i v civilu, což vyvolalo střety s lidmi, kteří přicházeli na smuteční bohoslužbu. Policie proti protestujícím stoupencům opozice údajně použila i slzný plyn.

Bezpečnostní síly podle informací opozice rovněž obklíčily dům předního proreformního duchovního v Isfahánu. "Dům ajatolláha Džalaleddína Taherího v Isfahánu obklíčili tajní agenti," citovala z opozičního webu agentura Reuters.

Sporadické střety mezi Montazerího stoupenci a policií pokračují od středeční noci také v rodišti zesnulého duchovního Nadžafábádu.

"Situace ve městě je napjatá. Lidé provolávají protivládní hesla," uvádí opozice na internetu.

Ajatolláh Hosejn Alí Montazerí zemřel ve věku 87 na selhání srdce. V pondělí se na jeho pohřbu shromáždily statisíce lidí, kteří skandovali protivládní hesla a na několika místech se střetli s policií.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Bin Ládinova rodina se schovává v Íránu

Nejbližší příbuzní Usámy bin Ládina, kteří v době leteckých útoků na Spojené státy z 11. září 2001 zmizeli v Afghánistánu, žijí na utajeném místě v Íránu. Je...

Výběr článků

Načítám