Hlavní obsah

Ke krvavému řádění v Bagdádu se přihlásili radikálové napojení na al-Káidu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

K brutálním nedělním sebevražedným atentátům v centru Bagdádu, které si vyžádaly 160 mrtvých, se přihlásila radikální sunnitská skupina Islámský stát v Iráku. V pondělí zveřejnila na internetu prohlášení, ve kterém se hlásí k útokům, uvedla agentura Reuters.

Článek

"Sebevražední útočníci mířili na doupata nevěřících a pilíře šíitského státu odpadlíků na území kalifátu," uvádí se v prohlášení s datem 26. října, které bylo zveřejněno na internetových stránkách, kde radikálové obvykle zveřejňují svá prohlášení. Pravost prohlášení zatím nebyla ověřena.

Nejkrvavější atentáty v Iráku od začátku války

V textu je dále zmíněno, jak byly vybrány cíle útoku: "Mezi vybranými terči bylo ministerstvo útlaku známé jako ministerstvo spravedlnosti a bagdádské provinční shromáždění...Nepřátelé rozumějí pouze jazyku síly."

Stejná skupina se přihlásila i k útokům u vládních ministerstev, které si v srpnu vyžádaly 95 lidských životů.[celá zpráva]

Mezi 160 oběťmi je třicet dětí

Podle CNN si atentáty vyžádaly 160 obětí, je mezi nimi i třicet dětí , které zahynuly v mikrobusu před budovou ministerstva spravedlnosti. Mezi zraněnými jsou i tři Američané. [celá zpráva]

K útokům použili atentátníci vozidla plná výbušnin. V jednom jich byla tuna, v druhém 750 kilogramů. Zatím není jasné, jak se jim navzdory kontrolám podařilo tak velké nálože dostat do centra. K rozsahu tragédie ale přispělo nesporně otevření silnice u obou budov a fakt, že betonové zátarasy byly přemístěny blíže k vchodům.

Velké atentáty v Iráku po stažení amerických vojáků z měst

  • 25. října - 160 obětí si vyžádal dvojitý pumový útok v Bagdádu u ministerstva  spravedlnosi.
  • 19. srpna - Série explozí před ministerstvy financí a zahraničí v Bagdádu si vyžádaly 99 obětí.
  • 10. srpna - čtyři desítky mrtvých a na 230 raněných si vyžádaly čtyři pumové atentáty u Mosúlu a v Bagdádu.
  • 7. srpna - U Mosúlu exploze u šíitské mešity zabila 37 osob, dalších osm. osob zahynulo při výbuchu v Bagdádu; zraněno bylo přes 300 osob.
  • 31. července - v okolí Bagdádu bylo při několika atentátech zabito 29 osob
  • 21. července - při sérii atentátů v Bagdádu a dalších městech zemřelo 21 osob a 120 jich raněno.
  • 9. července - nejméně 52 lidí zabily a na 100 dalších zranily bomby, které vybuchly v Bagdádu a na severu Iráku.
  • 30. června - exploze nálože v automobilu na rušném tržišti v Kirkúku zabila 26 lidí a zranila 70 dalších bylo zraněno.

Podle agentury Reuters použili útočníci dva minibusy, další zdroje ale uvádějí, že bylo použito k jednomu z nich malé nákladní auto. Podle CNN mělo jít o bílý pick-up, který byl ukraden ve Fallúdži a původně patřil ministerstvu vod.

Reklama

Výběr článků

Načítám