Hlavní obsah

Počet obětí atentátu v Bagdádu stoupl na 160

Bagdád
Aktualizováno

Na 160 stoupl počet obětí nedělního dvojitého sebevražedného atentátu v Bagdádu, při němž byla použita auta plná výbušnin. Počet zraněných stoupl na 540, uvádí CNN s odkazem na irácké úřady. Jedno auto explodovalo před budovou provinční vlády, druhé před budovou ministerstva spravedlnosti kolem 10:30 místního času.

Článek

Dvojitý atentát je nejkrvavějším útokem v Bagdádu od dubna 2007, kdy při útoku v hlavním městě zahynulo 191 osob. V neděli se počet obětí uváděl ve výši 132. [celá zpráva

Mezi zraněnými jsou podle CNN i tři Američané z bezpečnostní služby, uvedlo velvyslanectví bez dalších podrobností. Zahynulo také mnoho ministerských úředníků.

Útok byl proveden poblíž přísně střežené zelené zóny, v níž sídlí vláda a kde je i americké velvyslanectví.

Irácký premiér Núrí Málikí, který místo tragédie navštívil už v neděli, za jeho pachatele označil příznivce al-Kaídy a bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Následky atentátů jsou tragické kvůli síle náloží. Malé nákladní auto převáželo tunu výbušnin a osobní auto výbušniny o hmotnosti 700 kilogramů. Není jasné, jak se atentátníci s takovým nákladem dostali k dobře střeženým budovám.

Při vyšetřování pomáhají Iráčanům i Američané. Policie zatkla už 76 osob a pokouší se identifikovat útočníky.

Ministr zahraničí Hošjar Zibarí řekl, že útok potvrdil oprávněnost iráckého požadavku, aby Rada bezpečnosti OSN jmenovala mezinárodního zmocněnce, který v Iráku zjistí, jak povstaleckým skupinám působícím v Iráku pomáhají jiné země a které to jsou. Irák opakovaně upozorňuje na špatně střeženou syrskou hranici, kudy na jeho území proudí teroristé. Z financování sunnitského odboje Bagdád obvinil také převážně sunnitskou Saúdskou Arábii. Írán zase podle irácké vlády cvičí příslušníky šíitských skupin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám