Hlavní obsah

Rekordní drogová razie v Afghánistánu přinesla 92 tun zabavených narkotik

Novinky, BBC, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marja

Afghánská provincie Hílmand, bašta Tálibánu, se stala v posledních čtyřech dnech dějištěm obrovské protidrogové razie. Afghánské a mezinárodní jednotky zabavily ve městě Marja a jeho okolí celkem 92 tun opia, surovin pro jeho výrobu a dalších drog. Jednotkám se podařilo rozbít jedno z nejvýznamnějších drogových center v celém Afghánistánu.

Článek

V souvislosti s celou akcí se objevily nepotvrzené zprávy o obětech mezi civilisty. To Američané popřeli a dodali, že během akce zahynulo pouze 60 ozbrojenců, kteří oblast střežili. Mluvčí afghánského ministerstva obrany ale pro BBC řekl, že tyto informace v současných chvílích ověřuje. Tálibán americké vyjádření zatím nekomentoval.

Jednotkám se v městě Marja podařilo zadržet také značné množství zbraní. Město Marja se nachází na jihozápad od hlavního města provincie Hílmand Laškar Gáh. Zasahující jednotky se přitom zaměřily zejména na tamější tržiště, které bylo pro ozbrojence klíčovým místem. Právě tam připravovali většinu svých akcí.

Z oblasti odešli civilisté již v pátek, tedy ještě předtím než bylo spuštěno letecké bombardování. Tvrdí to tak alespoň americké hlášení. Po bombardování pak afghánské a mezinárodní jednotky začaly zabavovat maková semínka společně s hotovým opiem, zpracovávaným morfinem, heroinem a hašišem.

Provincie Hílmand na jihu země je hlavním producentem afghánského opia, kterým je země nechvalně proslulá. Přibližně 90 procent světové produkce opia vzniká právě zde a naprostá většina je vyvážena do zahraničí. Peníze z prodeje drog jsou pak jedním z hlavních zdrojů financí Tálibánu.

Nový zásah potvrzuje propojení mezi vzbouřenci z Tálibánu a drogovou mafií. Za své vlády přitom Tálibán, který má v provincii Hílmand silné postavení, pěstitele drog potíral a úspěšně snížil produkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám