Hlavní obsah

USA zvažují poslat do Afghánistánu dalších až 30 000 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Šéf sboru náčelníků štábu amerických ozbrojených sil Mike Mullen dnes novinářům řekl, že USA zvažují možnost poslat do Afghánistánu do příštího léta dalších dvacet až třicet tisíc vojáků. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský policista hlídkuje u vozidla německé ambasády poškozeného při sebevražedném útoku v Kábulu. Ilustrační foto

Článek

"Shodli jsme se na tom požadavku, a tak je mi opravdu jasné, že tento požadavek naplníme, takže to není otázka 'jestli', ale 'kdy'," citovala Reuters Mullena. Američané by tam prý nové vojenské posily, které opakovaně po vládě USA žádají američtí vojenští velitelé v Afghánistánu, mohli poslat příští rok na jaře nebo nejpozději počátkem léta.

V zemi se v posledních dvou letech prudce zhoršila bezpečnostní situace a útoky radikálního hnutí Taliban jsou stále častější. Jen letos bylo při násilnostech zabito na 5000 lidí, včetně asi 1000 civilistů a téměř tří stovek zahraničních vojáků. V Afghánistánu také zahynuli už tři Češi.

Česká vláda chtěla českou vojenskou účast v Afghánistánu ještě posílit, celkem až na 745 českých vojáků, návrh však narazil u opozice. Sněmovna v pátek plán ministerstva obrany na vyslání českých vojáků do misí v zahraničí v příštím roce nepodpořila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám