Hlavní obsah

Výbuch nastražené miny zabil guvernéra afghánské provincie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Výbuch nastražené nálože zabil dnes poblíž Kábulu guvernéra východoafghánské provincie Lógar Abdalláha Wardaka. Při explozi zahynuli podle agentury AFP i další tři lidé, kteří s Wardakem cestovali v autě.

Článek

Guvernér přišel o život nedaleko svého domu ve městě Paghmán, asi 20 kilometrů západně od afghánské metropole. Vardak byl na cestě do úřadu, když pod jeho pancéřovaným autem vybuchla mina. Exploze zabila také řidiče vozu a dva Wardakovy osobní strážce.

K zodpovědnosti za atentát se dosud nikdo nepřihlásil. Afghánské úřady ale obvinily z jeho spáchání "nepřátele Afghánistánu", jak obvykle označují radikální hnutí Taliban.

Radikálové už v minulosti útočili na vysoké představitele afghánské vlády a samosprávy. V roce 2006 zabili ozbrojenci Talibanu tehdejšího guvernéra provincie Paktíja. Letos v dubnu se radikálové pokusili spáchat v Kábulu atentát i na prezidenta Hamída Karzáího, ten ale vyvázl nezraněn.

Taliban útočí i na civilisty 

Útoky Talibanu jsou zaměřeny i proti vojákům mezinárodních jednotek a proti civilistům. Hnutí se snaží pomocí atentátů svrhnout prozápadní vládu prezidenta Karzáího a vyhnat zahraniční jednotky ze země.

Afghánistán prochází nejkrvavějším obdobím od americké invaze do země a svržení režimu Talibanu v roce 2001. Od počátku roku bylo zabito přes 4000 lidí, převážně radikálů. V bojích přišlo o život i přes 200 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám