Hlavní obsah

Guardian: američtí diplomaté se po 30 letech vrátí do Teheránu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy plánují po 30 letech obnovit přítomnost svých diplomatů v íránském hlavním městě Teheránu. Podle britského listu Guardian oznámí administrativa prezidenta George Bushe tento svůj obrat v zahraniční politice příští měsíc.

Foto: Reuters

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová už minulý měsíc naznačila, že si íránský lid zaslouží zvláštní pozornost.

Článek

Američané už dříve přiznávali, že se o návratu diplomatů hovoří, ale aktivně se na tom nepracuje. Informace Guardianu zůstává nepotvrzena. Zpráva nicméně přichází v době, kdy po vyhrocených výhrůžkách z posledních týdnů, íránských raketových testech a izraelských leteckých manévrech, se USA s Íránem vracejí k jednacímu stolu. Bílý dům ve středu oznámil, že se jeho zástupce v sobotu v Ženevě setká s íránskými vyjednavači.

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová navíc už minulý měsíc řekla, že zatímco postoj Spojených států vůči Íránu se nezmění, íránský lid si zaslouží jinou pozornost. Také íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád tento týden naznačil, že ve vzájemných vztazích s USA dojde příští měsíc k jakémusi průlomu.

Zatímco Teherán má ve Washingtonu zastupitelský úřad, americký úřad v Íránu chybí. USA rozvázaly vztahy s Íránem po roce 1979 v reakci na přepadení americké ambasády v Teheránu revolučními silami. Radikální studenti drželi na 63 zaměstnanců velvyslanectví přes 400 dní.

Reklama

Související články

Írán otepluje vztahy s USA

Írán je ochoten zvážit otevření diplomatického zastoupení USA v Teheránu a vyzval k obnovení přímého leteckého spojení mezi oběma zeměmi. V noci na čtvrtek...

Výběr článků

Načítám