Hlavní obsah

Ahmadínežád připustil možnost jednání s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád připustil možnost jednání se Spojenými státy. Rozhovory by mohly začít brzy, nikoliv ale na vládní úrovni, citovala prezidenta státní agentura Irna.

Foto: Morteza Nikoubazl , Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

„Je možné, že v blízké budoucnosti se uskuteční rozhovory se Spojenými státy o různých oblastech. Jestli USA stojí o jednání s Íránem za spravedlivých podmínek, pak to vítáme,“ řekl Ahmadínežád. Bez podrobností doplnil, že příští měsíc „se stanou jisté věci“ a zdůraznil, že žádná velmoc na světě si nemůže dovolit Írán ignorovat.

USA rozvázaly vztahy s Íránem po roce 1979 v reakci na přepadení americké ambasády v Teheránu revolučními silami. Radikální studenti drželi na 63 zaměstnanců velvyslanectví přes 400 dní. Od té doby byly kontakty obou stran sporadické. Nejvýznamnější byly loňské třístranné rozhovory o situaci v Iráku.

Napětí mezi oběma zeměmi narostlo v uplynulých dnech v souvislosti se snahou Západu donutit Teherán k odtajnění nukleárního programu. Nestane-li se tak, hrozí Izrael útokem na íránská jaderná zařízení, protože se obává, že Írán buduje atomovou bombu. USA a Evropská unie zase zpřísnily sankce vůči Íránu. Ten minulý týden provedl testy raket, včetně střely Šaháb-3 s doletem až 2 000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám