Hlavní obsah

Karzáí obvinil Pákistán z přípravy pumového atentátu v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánský prezident Hamíd Karzáí obvinil pákistánskou rozvědku z přípravy pumového atentátu na indické velvyslanectví v Kábulu, který si minulý týden vyžádal šest desítek obětí. Zapojení zahraniční rozvědky do přípravy útoku naznačovalo bezprostředně po incidentu i afghánské ministerstvo zahraničí, Karzáí je ale první politik, který jmenoval přímo Islámábád. Pákistánská vláda už minulý týden podíl na atentátu odmítla.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Dělníci uklízejí z ulice trosky.

Článek

Karzáí uvedl, že pákistánské tajné služby vedle útoku na indickou ambasádu ze 7. července stojí i za nedělním sebevražedným atentátem v provincii Uruzgán, který si vyžádal 24 obětí.

"Nyní je to jasné. Informovali jsme pákistánskou vládu, že zabíjení lidí a ničení mostů v Afghánistánu je dílem pákistánské rozvědky a pákistánského ministerstva obrany," řekl Karzáí na tiskové konferenci. Podle agentury Reuters nicméně neuvedl žádné důkazy pro svá tvrzení.

Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání už minulý týden odmítl jakékoli zapojení své země do atentátu v afghánské metropoli. Islámábád podle něj tvrdě bojuje proti terorismu a nemá zájem na destabilizaci Afghánistánu.

Kábul už delší dobu obviňuje pákistánské agenty, že podporují ozbrojence radikálního hnutí Tálibán při jejich útocích na afghánské cíle.

Afghánští představitelé také kritizují Islámábád za mírové rozhovory s radikály, kteří se ukrývají na pákistánské straně hranice. Podle Kábulu přispělo zastavení bojů v pákistánském pohraničí k prudkému nárůstu násilností ve východním Afghánistánu. Podle zpráv americké armády se od letošního března uskutečnilo v této části země o 40 procent více útoků než za stejné období loňského roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám