Hlavní obsah

NATO: Počet střetů s afghánským Tálibánem prudce vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Počet bojových střetů mezi jednotkami NATO a radikálním afghánským hnutím Tálibán od jara vzrostl o 41 procent. V úterý to uvedl ve Vídni vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál John Craddock. Vyzval členské země aliance, aby do Afghánistánu vyslaly další vojáky.

Článek

Ve svém vystoupení před stálou radou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyzval Craddok její členské státy, aby ještě zvýšily svou vojenskou angažovanost a zrušily nebo alespoň uvolnily omezení pro působení svých jednotek. Podle jeho názoru potřebují mezinárodní jednotky v Afghánistánu také lepší výzbroj, aby byly schopny rychlejšího nasazení v místech střetů.

Jak uvedl Craddock, v Afghánistánu nyní působí 52 700 vojáků ze 40 zemí. Mnohé jednotky ale není možné nasadit tam, kde je to aktuálně potřeba. Na základě nařízení vlád mají vymezenou působnost jen v určitých, většinou klidnějších oblastech.

Mnohdy ale nemají ani vhodné vybavení pro rychlé přesuny. Mobilita je podle něj velmi důležitá, aby se jednotky mohly soustředit na problémové oblasti. V loňském roce se totiž 70 procent všech incidentů odehrálo v deseti procentech okresů, řekl Craddock.

V posledních dvou měsících padlo více koaličních vojáků v Afghánistánu než v Iráku. Afghánské ozbrojené síly jsou sice početně dvakrát silnější, než před dvěma roky a 90 procent obyvatelstva k nim má důvěru, přesto je třeba udělat ještě mnoho práce při jejich dalším školení, výcviku a vyzbrojování, zdůraznil Craddock.

Zlepšit je podle něj naléhavě nutné i ostrahu hranic a boj proti obchodu s drogami, který je "upřímně řečeno zatím neúčinný", přiznal americký generál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám