Hlavní obsah

V Afghánistánu umírá více koaličních vojáků než v Iráku

Novinky, CNN,
WASHINGTON/KÁBUL/BAGDÁD

Červen je druhým měsícem, kdy jsou ztráty koaličních vojáků vyšší v Afghánistánu než v Iráku. Zatímco v Afghánistánu padlo v šestém měsíci roku 46 zahraničních vojáků, v Iráku to bylo "jen" 31. Pentagon minulý týden vydal varovnou zprávu, že bezpečnost v řadě oblastí Afghánistánu je velmi křehká.

Článek

V červnu zemřelo v Afghánistánu vůbec nejvíc zahraničních vojáků za jeden měsíc od útoku na tuto zemi v roce 2001. Zemřelo 28 Američanů, 13 Britů, dva Kanaďané, jeden Polák, jeden Rumun a jeden Maďar. Ve stejném období zahynulo v Iráku 29 amerických vojáků a dva gruzínští.

V květnu zemřelo v Iráku 21 zahraničních vojáků a v Afghánistánu 23. Podobná je i situace u civilních obětí. Podle zprávy OSN, zveřejněné v neděli, v Afghánistánu v souvislosti s aktivizací Tálibánu od loňska výrazně roste počet civilních obětí.

Za první půlrok letošního roku stoupl počet civilních obětí z 430 na 698, uvedl podsekretář OSN po humanitární otázky John Holmes při srovnávání čísel za první pololetí loňského a letošního roku.

Naopak situace v Iráku se ve srovnání s loňskem výrazně zlepšila. Loni v červnu zemřelo v Iráku 108 koaličních vojáků a v květnu 131.

Reklama

Výběr článků

Načítám