Hlavní obsah

V Pákistánu byl zřejmě zabit bin Ládinův pobočník

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden z předních vůdců teroristické sítě al-Kajdá, Abu Faradž al-Libbi byl zabit při afghánsko-pákistánské hranici, oznámila ve čtvrtek stanice CNN. Libyjec, který v regionu trénoval rekruty, byl blízkým společníkem Usámy bin Ládina.

Foto: Profimedia.cz

Abu Faradž al-Libbi

Článek

Afghánské a pákistánské úřady ani velení sil ISAF v Afghánistánu informace nepotvrdilo a je obtížné je verifikovat. Stanice se odvolává na nejmenovaného západního představitele a jednu islamistickou internetovou adresu.

Podle posledních zpráv al-Libbi zemřel na pákistánské straně, což by naznačovalo, že mohl zahynout při raketovém útoku pákistánských sil na pozice islamistů, kteří v posledních měsících stále intenzivněji působí v regionech Jižního a Severního Vázíristánu.

Američtí vojenští představitelé v Afghánistánu však už před třemi dny oznámili, že USA uskutečnily při hranici útok na důležitý cíl al-Kajdy. Naznačili, že operace mohla být úspěšná, což ale potvrdí, až budou mít nezvratné důkazy.

V případě, že al-Libbi zemřel na pákistánské straně při útoku Američanů, hrozí diplomatická roztržka mezi Washingtonem a Islámábádem. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf totiž v minulosti opakoval, že jeho vláda zvládne boj s povstalci na vlastním území sama. Spojené státy nedávno ústy ministra obrany Roberta Gatese nabídly Pákistánu vojenskou pomoc, kterou ale Mušaraf odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám