Hlavní obsah

Poláci nemohou v Afghánistánu bojovat, ukradli jim klíčky od aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/VARŠAVA

Polští vojáci, kteří se přesunuli do Afghánistánu, se nemohli zapojit do  těžkých bojů, protože jim při přesunu přes Pákistán ukradli klíčky od aut. Plná bojová pohotovost 1200 vojáků, které původně mělo být dosaženo ve čtvrtek, se o několik dní odkládá. Zatím Poláci vyjíždějí na hlídky společně s Američany a Afghánci.

Článek

"Očekávali jsme, že se rozkrade až desetina věcí ze zásobovacích konvojů z Pákistánu. Ale neočekávali jsme, že zmizí klíčky od aut," řekl mluvčí ministerstva obrany Jaroslaw Rybak zpravodajské stanici TVN 24. "Není to nic vážného, ale chceme, aby kontingent byl připraven až do posledního knoflíku," dodal.

Polské serevry ovšem uvádějí jiný důvod odložení bojeschopnosti. U vozidel Hummer nebylo nainstalováno dodatečné opancéřování, které chrání podvozek, dveře i kulomety. Není to jediný problém polského kontingentu. Před časem bylo třeba dodatečně zesílit pancéřování zbrusu nových polských transportérů Rosomák. Těsně před vysláním na misi se ukázalo, že pancéřování od firmy Patria nestačí. A létat měli vojáci vrtulníky, které podle serveru dziennik.pl odmítli Iráčané jako šrot.

Ani Američané prý ještě nejsou připraveni předat Polákům dohled nad provinciemi Ghazní a Paktika, odkud se snaží vytlačit jednotky Tálibánu za pákistánskou hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám