Hlavní obsah

Tálibán ohlásil ofenzívu, NATO v Afghánistánu posiluje

Právo, ČTK, Jiří Roškot (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/BRUSEL

Mluvčí afghánského militantního hnutí Tálibán mulla Haját Chán v sobotu oznámil rozsáhlou letní ofenzivu proti zahraničním silám rozmístěným v zemi. Do akce je připraveno přes 2000 sebevražedných útočníků. V pátek před eskalací konfliktu v Afghánistánu varoval americký diplomat Richard Boucher. NATO týž den projednalo posílení svých jednotek v zemi.

Článek

"Tálibán letos v létě zintenzivní povstalecké a sebevražedné útoky," uvedl mulla Chán. "Pro zahraniční vojáky bude letošek nejkrvavějším rokem," dodal. Podle jeho slov je sebevražedných útočníků tolik, že je pro ně často těžké sehnat dostatek výbušnin a cíle, u nichž se mohou odpálit. "Naše vojenské přípravy jsou dokončeny a čekáme na léto, abychom spustili akce," řekl Chán.

V loňském roce bylo v Afghánistánu zabito při bojích více než 4000 lidí, když Tálibán překvapivě zesílil svou aktivitu. 

V Afghánistánu působí také čeští vojáci, kteří od loňského prosince velí v rámci aliančních Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) mezinárodnímu letišti v Kábulu. Kromě posádky o počtu 66 mužů, která toto letiště hlídá, má Česká republika v této zemi také 82 ženistů.

NATO mobilizuje zdroje proti nástupu Tálibánu

K úspěchu misí v Afghánistánu je třeba zmobilizovat potřebné zdroje. Na páteční naléhavé pracovní schůzce šéfů diplomacií zemí NATO v Bruselu k tomu vyzvali šéf Aliance Jap de Hoop Scheffer a americká ministryně Condoleezza Riceová.

Riceová oznámila, že Bílý dům požádá kongres o 10,6 mld dolarů (228 mld Kč) pro vojenské operace a obnovu v Afghánistánu na příští dva roky. Podle zdrojů Evropské unie mají členské země v příštích sedmi letech vyčlenit 3,7 mld eur (103, 6 mld Kč).

V očekávání blížícího se střetu USA prodloužily misi své horské brigády o 3200 mužích. Rýsuje se i další částečné zlepšení: ISAF má posílit mezinárodní brigáda složená z vojáků zemí, které se na ní podílejí. "Očekávám vbrzku další bojovou brigádu a po ní další," řekl velitel ISAF, britský generál David Richards.

"Bylo jasně řečeno, že úspěch nezávisí pouze na vojenských prostředcích, ale i na výstavbě země a pomoci na všech úrovních a získání podpory obyvatelstva," řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Proto s 11 státy NATO angažovanými v misi ISAF zasedli i představitelé OSN, EU, Světové banky a sponzorských zemí Japonska a Jižní Koreje.

V zemi je 149 českých vojáků

Na misi ISAF, nyní o celkovém počtu 33 460 vojáků, se podle zdrojů Aliance podílí 37 zemí, z toho všech 26 členů NATO. Největší kontingent z nich mají USA (11 800 mužů), z evropských zemí pak Británie 5200, SRN tři tisíce, Nizozemsko 2200, Itálie 1950 a Francie tisíc. Kanada vyslala 2700 vojáků.

ČR má momentálně v Afghánistánu 149 vojáků: 66 na letišti v Kábulu, jehož řízení převzala v prosinci až do 31. března, a 83 mužů ve Fajzabádu na severu, kde se podílejí na ochraně provinčního rekonstrukčního týmu ISAF. V březnu bude na rok vyslána polní nemocnice se 70členným personálem. Počítá se rovněž s 20 až 25 členy vojenské policie pro ochranu činitelů a s pěti instruktory pro výcvik afghánské policie. Se všemi výměnami českých sil v Afghánistánu může jejich počet letos podle zdrojů české diplomacie dosáhnout až 225.

Reklama

Výběr článků

Načítám