Hlavní obsah

Strana Baas hrozí masivním útokem, bude-li Husajn popraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bývalá irácká vládní strana Baas pohrozila útoky na velvyslanectví i další ostře střežené objekty v centru Bagdádu v případě, že bude vykonán trest smrti nad někdejším prezidentem Saddámem Husajnem. V centru Bagdádu sídlí ambasáda USA i Velké Británie a právě tam probíhá i soud se Saddámem Husajnem.

Článek

Prohlášení, které strana  vydala na své internetové stránce, obsahuje hrozbu, že baasisté využijí "všech dostupných prostředků ke zničení budov velvyslanectví i sídel tajných služeb zaprodaných Spojeným státům".

V centru Bagdádu sídlí vládní úřady a jsou tam také velvyslanectví USA a Británie. Je to nejpřísněji střežená oblast irácké metropole a konají se zde také procesy se Saddámem a jeho bývalými spolupracovníky. [celá zpráva]

Baas v prohlášení označuje Írán za spojence Ameriky. Obě země údajně rozdmýchávají násilí v Iráku, aby sklízely úrodu mimo něj. Je to narážka na rozsudek smrti, který soud nad Saddámem a třemi dalšími obžalovanými v kauze Dudžail vynesl v neděli, tedy dva dny před americkými parlamentními volbami.

Snaha o částečnou rehabilitaci Baasu

Baas byla za Saddámovy vlády jedinou stranou. Po invazi v roce 2003 ji koalice rozpustila. Její členové museli odejít z vysokých funkcí, což se týkalo také armády. Touto takzvanou "debaasifikací" se zabývá zvláštní komise. Teď se chystá změnit zákon, který nařizuje vyčistit státní správu od baasistů.

Změny by měly umožnit některým členům strany návrat do veřejných funkcí a obnovit jejich právo na penzi. Vláda šíity Núrího Málikího si tím podle agentur pokouší získat sunnity, kteří Iráku vládli za Saddáma, ačkoli jsou v zemi v menšině.

Reklama

Související články

Saddám Husajn dostal trest smrti oběšením

K trestu smrti oběšením v neděli odsoudil tribunál v Bagdádu bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, kterého shledal vinným z podílu na masakru šíitů...

Reakce na rozsudek smrti nad Husajnem

Přehled reakcí politiků a dalších ohlasů na trest smrti oběšením, který v neděli 5. listopadu vynesl irácký soud nad bývalým iráckým prezidentem Saddámem...

Výběr článků

Načítám