Hlavní obsah

Ženy by se měly za potrat trestat, prohlásil Trump a pak vzal výrok zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Žena, která by podstoupila potrat v případě, že by byl v USA prohlášen za nezákonný, by měla být potrestána. Řekl to republikánský uchazeč o prezidentskou funkci Donald Trump. Po kritice, která se na něj okamžitě snesla, ale vzal své tvrzení zpět.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Trump byl ve středu hostem veřejné debaty pořádané televizí MSNBC. Moderátor se ho ptal na jeho odpor k potratům.

„Věříte v principu na trest za potrat – ano, nebo ne?“ ptal se moderátor Chris Matthews. „Odpověď zní, že musí existovat nějaký druh trestu,“ odvětil Trump. „Pro ženu?“ ptal se dál Matthews. „Jo, musí být nějaká forma,“ pokračoval Trump. „Pokuta deset centů, vězení na deset let anebo co?“ žádal Matthews konkrétnější sdělení. „To nevím,“ připustil Trump.

Netrvalo to dlouho a na Trumpa sršela kritika. „Zrovna když jste si mysleli, že to už nemůže být horší. Je to děsivé,“ reagovala na Twitteru favoritka demokratů Hillary Clintonová. Trump tím podle ní veřejně odhalil svůj charakter.

Reakce Hillary Clintonové na Trumpův výrok o trestání žen za interrupce

Ohradili se také oba Trumpovi soupeři z republikánského tábora John Kasich a Ted Cruz.

Trump pak začal ustupovat. Nejprve prohlásil, že problematika interrupcí je složitá a měly by ji po svém řešit jednotlivé federální státy. Pak vydal další prohlášení, v němž označil ženy za oběti a uvedl, že pokud byly potraty zákonem zakázány, tak by v případě jejich provedení měli být trestáni lékaři.

Trump se vymezil vůči potratům až teprve v souvislosti s nynější kampaní. V rozhovoru v roce 1999 prohlašoval, že je pro to, aby ženy měly v každém případě možnost volby, zda podstoupí interrupci, nebo ne. Dodával také, že by potraty nezakazoval.

Anketa

Měla by podle vás být interrupce zakázaná?
Ano
18 %
Ne
82 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1231 čtenářů.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám