Hlavní obsah

Zeman ustoupil tlaku při návštěvě Moskvy, píše Wall Street Journal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Miloš Zeman ustoupil tlaku politiků a amerického velvyslance v ČR Andrewa Schapira, když přehodnotil účast na vojenské přehlídce v Moskvě. Uvedl to americký list Wall Street Journal (WSJ), kterému Zeman v neděli poskytl rozhovor.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Zeman, který jede na oslavy konce války do ruské metropole, měl původně v plánu se přehlídky účastnit, pak ale od toho ustoupil, jeho mluvčí Jiří Ovčáček tvrdil, že na to kritika, která se na něj snesla, neměla žádný vliv. WSJ připomněl, že přehlídky ruských zbraní se neúčastní většina západních státníků.

Zeman se v rozhovoru vyjádřil především k zahraničním otázkám, zvláště k Rusku. Zopakoval, že ruský prezident Vladimir Putin může být klíčovým spojencem v boji proti islámským extremistům, protože IS je větší hrozbou než Rusko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Postavil se proti sankcím, které Západ na Rusko uvalil. Jsou podle něj kontraproduktivní, protože jen upevnily Putinovu oblibu v ruské společnosti.

Rusku se prý Donbas nevyplatí

"Potřebujeme, aby Rusko jednalo jako náš partner, nikoli jako nepřítel," poznamenal Zeman. Dodal, že pokud se situace na východě Ukrajiny uklidní, bude rozumné sankce proti Rusku přinejmenším zmírnit. "Jsem ale pro zpřísnění sankcí, pokud se situace na Ukrajině zhorší," citoval list Zemana.

Rusko podle Zemana východní Ukrajinu na rozdíl od Krymu anektovat nebude, protože by to byla pro Putina "politická sebevražda". Rusko by získalo jen "několik miliónů hladových krků a Donbas zničený ostřelováním". Moskva podle českého prezidenta vzhledem k nynějšímu stavu ruské ekonomiky nemůže východ Ukrajiny dotovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám