Hlavní obsah

Záplavy v Brazílii mají na 80 obětí

Recife

Počet zemřelých po silných deštích a následných záplavách a sesuvech půdy na severovýchodě Brazílie stoupl již na 79, dalších 56 osob se nadále pohřešuje, oznámily v neděli místní úřady podle agentury AFP. V neděli uváděly 44 zemřelých. Déšť v posledních hodinách mírně ustal a na 1200 mužů nyní pátrá po pohřešovaných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy v BrazíliiVideo: Reuters

 
Článek

V oblasti Recife, které je čtvrtým největším brazilským městem a metropolí státu Pernambuco, spadlo na některých místech za 24 hodin z pátku na sobotu asi 70 procent srážek, které tam obvykle připadají na celý květen.

Kvůli velkému množství vody se utrhly části svahů, řeky se vylily z koryt a údolími se začaly valit proudy bahna, které smetly všechno v cestě. V oblasti bydlí mnoho lidí v podomácku postavených přístřešcích, které snadno podlehnou živlům a v jejichž troskách zahynula velká část obětí.

„Ačkoliv nyní přestalo pršet, čekáme silné deště v příštích dnech. První věcí, kterou musíme udělat, je udržet opatření na ochranu obyvatel,“ řekl brazilský ministr pro regionální rozvoj Daniel Ferreira, který v neděli postižené oblasti obhlédl z letadla s dalšími vládními činiteli. Do oblasti Rectife se dnes chystá přijet prezident Jair Bolsonaro.

Brazílii zasáhlo podobné neštěstí letos v únoru u města Petropolis na jihovýchodě země, kde po silných deštích zemřelo 233 lidí. Podle expertů jsou velké rozsahy škod a počty obětí způsobeny členitostí terénu, ale také tím, že mnoho lidí bydlí v načerno postavených obydlích vystavěných na rizikových prudkých svazích.

Foto: Stringer, Reuters

Sesuv půdy v brazilském Recife

Záplavy v Brazílii mají skoro sto obětí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám