Hlavní obsah

Zákonodárci zažalovali Obamu kvůli operacím v Libyi

Washington

Deset členů amerického Kongresu zažalovalo prezidenta Baracka Obamu kvůli americkému podílu na vojenských operacích v Libyi. Oznámila to ve středu agentura DPA. Podle zákonodárců porušil Obama zákon z roku 1973, který americkému prezidentovi umožňuje podnikat vojenské operace bez schválení Kongresu a bez vyhlášení války pouze po omezenou dobu.

Článek

Podle zákona může prezident USA sice rozhodnout o vojenské akci, ale ta může trvat jen 60 dní, dalších 30 dní může trvat stahování jednotek. Pokud by nasazení sil trvalo déle, musí prezident požádat Kongres o schválení.

Právě to ale podle kongresmanů Obama zatím neučinil. "Vyzvali jsme soudy, aby ochránily americký lid před následky této nelegální politiky," prohlásil demokratický člen Kongresu Dennis Kucinich, podle něhož iniciativu podpořili také někteří republikánští zákonodárci.

Vojenské akce v Libyi, na nichž se vedle dalších spojenců podílejí i USA, začaly 19. března. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner v úterý v dopise upozornil Obamu, že jeho administrativa se do rozporu se zákonem dostane tuto neděli, kdy uplyne 90 dní od zahájení operací. Boehner zároveň amerického prezidenta vyzval, aby do pátku vysvětlil, jaký je právní základ libyjské operace.

Bílý dům v reakci slíbil, že zákonodárcům  pošle podrobnou třicetistránkovou zprávu, která vysvětluje, proč se Spojené státy vojenských akcí v Libyi účastní, a zároveň obhajuje legalitu americké účasti. Vláda opakovaně dává najevo, že o účasti v bojových operacích diskutuje se svými právníky. Z analýz prý vyplývá, že vzhledem k omezenosti bojových akcí se na americkou účast v tažení proti Kaddáfímu zákon z roku 1973 nevztahuje.

Reklama

Související články

Odchod Kaddáfího žádá už i Rusko

Rusko žádá odchod libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, prohlásil v pátek náměstek ministra Sergej Rjabkov. Rusko se tak přidalo k hlasům USA, Francie...

Neodejdu, vzkázal Kaddáfí

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí neopustí ani Libyi, ani vládu. Zopakoval to během pondělního setkání s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou, informovala...

Výběr článků

Načítám