Hlavní obsah

Clintonovou z úniku dat trefí šlak, chlubil se zatčený vojenský analytik

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí federální agenti zadrželi dvaadvacetiletého vojenského analytika Bradleyho Manninga, který se neprozřetelně pochlubil, že poskytl k zveřejnění na internetu utajované videozáznamy z bojových akcí americké armády v Iráku a Afghánistánu. Navíc mluvil o desetitisících utajovaných diplomatických záznamů, které mají být podle serveru Wired.com zveřejněny na webu Wikileaks.

Článek

Manning byl zatčen na základně Hammer asi 40 kilometrů východně od Bagdádu, odkud byl poslán do Kuvajtu. Údajně však nebyl zatím formálně obviněn.

Analytik si před časem chatoval na internetu s bývalým počítačovým hackerem, a mimo jiné se pochlubil, že právě on se postaral o únik několika videí z bojových akcí. Hlavně šlo o smrtící vrtulníkový úder v roce 2007 v Bagdádu, při kterém přišlo o život několik nevinných civilistů - dva pracovníci agentury Reuters a jeden Iráčan.

Manning také uvedl, že Wikileaks hodnotí armáda jako bezpečnostní hrozbu a má prý proč - protože (snad díky jemu) získala 260 000 utajovaných diplomatických zpráv.

„Hillary Clintonová a tisíce diplomatů po celém světě z toho budou mít infarkt, až se jednou ráno probudí a zjistí, že archiv utajovaných dokumentů je dostupný veřejnosti na internetu,“ napsal Manning. Podle něj to odhalí špinavé politické dohody.

Wired.com se snažil ověřit, zda Wikileaks má skutečně k dospozici takové materiály, ale dotazy na zakladatele Wikileaks Juliana Assange zůstaly nezodpovězeny. Oficiální místa odmítla obrovský únik tajných dokumentů potvrdit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám