Hlavní obsah

Virus zika může přenášet i další, rozšířenější rod komára, obávají se vědci

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nákaza virem zika, který způsobuje mikrocefalii, tedy zakrnění mozku u novorozenců, se může rozšířit do celého světa a vyvolat pandemii. Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) před tím varovali američtí odborníci. Brazilští experti navíc prověřují podezření, že virus nešíří jen tropičtí komáři Aedes aegypti, ale i mnohem rozšířenější komáři rodu Culex. WHO ve čtvrtek oznámila zřízení zvláštní expertní komise.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii se rodí více dětí s mikrocefaliíVideo: Reuters

 
Článek

„Právě to by mohlo být důvodem, proč se virus replikuje rychleji, než jsme předpokládali. Spojení s komáry (rodu Culex) by mohlo vysvětlovat epidemický scénář šíření viru,“ řekla listu The Telegraph Constancia Ayresová z brazilské Nadace Oswalda Cruze, která se zabývá mimo jiné výzkumem nemocí.

Ayresová nespecifikovala, o jaké druhy komára z rodu Culex by se mělo jednat. Na území České republiky je nejrozšířenějším druhem komára Culex pipiens (komár pisklavý), který je mimo jiné přenašečem západonilské horečky. Podle odborníků ale Česku zatím žádné nebezpečí nákazy virem zika nehrozí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odborníci se ale zároveň zabývají i podezřením, že se zika může šířit nejen prostřednictvím komárů, ale také přímo mezi lidmi, a to pohlavním stykem.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Maria Giovanna, mikrocefalií postižené děvčátko, které se narodilo brazilské matce nakažené virem zika

Poučme se z eboly, vyzývají Američané

Američané vzhledem k rychlému šíření viru vyzvali svět, aby se poučil z epidemie eboly a neprodleně vytvořil komisi, jež bude zavčasu koordinovat reakci mezinárodního společenství.

„Měla by být zřízena komise přímo podřízená generálnímu řediteli Světové zdravotnické organizace, jež by vydávala doporučení pro vyhlášení stavu národního ohrožení. To by pomohlo zaujmout pozornost, shromáždit dostatek peněz a iniciovat výzkum,“ vyzvali američtí epidemiologové Daniel Lucey a Lawrence Gostin v článku publikovaném odborným magazínem Americké lékařské asociace.

WHO následně ve čtvrtek odpoledne ohlásila zřízení takové expertní skupiny.

Vývoj vakcíny, který tento týden urgoval i americký prezident Barack Obama, může zabrat dva roky, do ordinací lékařů se však očkování může dostat až v následující dekádě. [celá zpráva]

Tolik času ale lidstvo nemá, varují podle BBC citovaní odborníci.

Virem zika se už ve dvacítce převážně amerických zemí nakazily tisíce lidí. První případy hlásí také Dánové a Spojené království. [celá zpráva]

Nejvážnější se zdá být situace v Brazílii, jejíž prezidentka Dilma Rousseffová vyzvala celý kontinent, aby se v boji s nákazou sjednotil.

Za běžných okolností není virus o nic nebezpečnější než běžná chřipka, působí horečku, bolesti kloubů a vyrážku. Pokud se však infikuje těhotná žena, působí zika nenávratné degenerativní změny.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Komáři Aedes aegypti

Epidemiologové Lucey a Gostin dospěli k závěru, že laxnost WHO během epidemie eboly připravila o život tisíce lidí a scénář se může opakovat i v případě šíření viru zika.

Virus byl poprvé identifikován v roce 1947 v Ugandě. Primárním nositelem jsou opice, u člověka se nákaza prokázala v roce 1954, původně se ale předpokládalo, že nepředstavuje výraznější riziko. O spojitosti infekce s mikrocefalií se začalo poprvé hovořit až v roce 2007, kdy vypukla epidemie na ostrově Yap v Mikronésii.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám