Hlavní obsah

Česka se virus zika prakticky netýká, říká primářka infekčního oddělení Bulovky

Novinky, lpl

Podle primářky Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí z Nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové virus zika, způsobující zakrnění mozku novorozenců, se České republiky netýká. V rozhovoru pro Novinky ale doporučila těhotným ženám, aby se vyhnuly cestám do postižených oblastí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí z Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová

Článek

Jsou v Česku oprávněné obavy z viru zika?

Našich oblastí se to prakticky netýká. Zika je virus vázaný na určitý typ hmyzu, v tomto případě komára, který u nás, potažmo v Evropě není vůbec aktivní. Může dojít k nějakým importovaným případům, ale mezilidské šíření nebylo prokázáno, takže si nemyslím, že pro nás je to nějaká vážná záležitost. Závažná je samozřejmě v oblasti, kde se komáři rodu Aedes vyskytují a kde se ten virus významně namnožil, to jistě ano – vzhledem k postiženým dětem, kterých jsou tam tisíce. V našich oblastech lidé mohou zůstat klidní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Myslíte si, že postižení dětí mikrocefalií opravdu souvisí s virem zika?

Jiné informace, než vydala WHO (Světová zdravotnická organizace), samozřejmě nemám. Pro průkaznost viru existují určité způsoby, jedná se ale o běh na dlouhou trať. Jelikož do roku 2014 tam bylo onemocnění hlášeno poměrně málo a další rok se tam objevily už tisícové hodnoty a bylo potvrzeno, že ženy v graviditě trpěly tímto onemocněním, tak se toto vysvětlení pochopitelně velmi nabízí.

Nevím, zda se pak zkoumaly tkáně a myslím si, že k tomu WHO vydá prohlášení, jakmile to bude mít ověřené. Zatím by to z mé strany byla spekulace. Avšak podezření, že virus zika je původcem, je více než pravděpodobné.

Mají děti postižené mikrocefalií šanci přežít?

Přežívat mohou. Mikrocefalie není onemocnění, které by bylo smrtelné. Obecně mikrocefalie znamená, že se mozek nevyvine dostatečně. Záleží, jaká část je zasažena, protože každá má specifickou funkci. Dopad tedy může mít na intelektuální funkci, kognitivní funkce, hybnost a další.

Bohužel má mozek tu vlastnost, že se neuron už nemůže nikdy obnovit. Pokud je neuron zničen, nikdy nenaroste nový. Není to, jako když si zlomíte nohu, která sroste a je normálně funkční. U mozku to takto není, v tom je ten problém.

Virus se u dospělých projevuje jako chřipka. V čem byste viděla výhody vakcíny, na kterou je s vývinem velmi apelováno?

Připodobním to třeba k zarděnkám. V dospělosti jsou zarděnky velmi lehké onemocnění, člověk ho v mnoha případech jednoduše přechodí. Ale všichni jsou u nás očkovaní proto, že zarděnky mohou zahubit plod. To je úplně totožná situace. Takže pokud zika virus plod skutečně postihuje, pak je očkování zcela na místě.

Doporučila byste gravidním ženám, aby, pokud je to možné, zrušily cesty do postižených oblastí?

Gravidním ženám, pokud není cesta nezbytně nutná, bych zrušení cesty opravdu doporučila.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám