Hlavní obsah

Venezuelu postihl blackout

– Caracas

Téměř celou Venezuelu v noci na pátek postihl výpadek elektrického proudu. Podle opozičního deníku El Nacional zasáhl dvacet z 23 států venezuelské federace. Autoritářská vláda takové výpadky obvykle přičítá sabotáži opozice a Spojených států, i tentokrát uvedla, že šlo o „útok na energetickou soustavu“.

Foto: Miraflores Palace, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Článek

Deník El Nacional vyjmenoval dvacítku venezuelských států, kde od dvou hodin ráno a ještě ani ve čtyři hodiny nešel v pátek proud. Podle něj je možnou příčinou výpadku výbuch v elektrické rozvodny v centru země.

Ministr energetiky Néstor Reverol uvedl, že elektřina nejde kvůli „útoku“.

„Zaznamenali jsme další útok na energetickou soustavu, konkrétně v Guri, a znovu od těch, kteří proti naší zemi útočili v roce 2019,“ řekl Reverol ve státní televizi s odkazem na rok, kdy země zažívala opakované a dlouhodobé blackouty.

Venezuelského opozičního lídra vyšetřují kvůli blackoutu

Amerika

Letité problémy s blackouty

Výpadky elektřiny jsou ve Venezuele běžné už několik let, zejména v západní části jsou podle deníku El Nacional na denním pořádku a trvají i několik hodin.

Opozice je přičítá letitému zanedbávání energetické infrastruktury vládou, která podle ní část peněz na investice zpronevěřila.

Venezuelu ochromil další velký výpadek elektřiny

Amerika

Venezuela se několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí. V obchodech je tam nedostatek i základního zboží, v nemocnicích chybí léky a zdravotnický materiál.

Začátkem prosince venezuelská státní televize odvysílala krátký komiks, v němž rovněž výpadek elektřiny v zemi prezentovala jako sabotáž USA a opozice a v němž zasáhla postava připomínající Supermana podobná venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi.

Opozice to označila za další propagandu socialistické vlády a navíc zlehčování vážné krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám