Hlavní obsah

V USA zadrželi bývalého strážce z Osvětimi s československými kořeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

V americkém státě Pensylvánie byl ve středu na základě zatykače vydaného v Německu zadržen 89letý Johann Breyer. Bývalý dozorce z koncentračního tábora v Osvětimi, který se narodil v někdejším Československu, je na základě nových důkazů v Německu obviněn z napomáhání k zavraždění více než 200 000 židovských vězňů.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka. Na snímku je místo, kde se nacházela rampa, u níž nacisté prováděli selekci dorazivších vězňů. Část z nich čekala okamžitá smrt v plynové komoře.

Článek

Soud ve Filadelfii odmítl propuštění z vazby, ačkoliv Breyerův obhájce žádal propuštění kvůli vysokému věku zadrženého. Podle serveru Philadelphia Daily News působil stařec v průběhu středečních slyšení u soudu zmateně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Breyer připouští, že byl v Osvětimi jako strážný, ale podle svých slov působil mimo tábor a s vražděním vězňů neměl nic společného.

Breyer, jenž se narodil v polovině dvacátých let minulého století na Slovensku slovenskému otci a americké matce, emigroval do USA v roce 1952 a pracoval tam jako nástrojář. Vzhledem k původu jeho otce ho americké úřady nebyly schopny zbavit občanství, ačkoliv se o to pokoušely. Soud tam také v příslušném rozsudku poukázal na to, že se Breyer připojil k nacistickým SS jako 17letý.

Měl působit přímo v Březince

O jeho vydání znovu požádalo Německo loni na základě nových důkazů údajně svědčících o spojení Breyera s vraždami. Našly se mimo jiné dokumenty dokazující, že do Osvětimi přišel dříve, než uvádí. Podle listu New York Times působil Breyer přímo ve vyhlazovacím táboře Březinka.

Německo se dlouhodobě snaží potrestat nacistické zločince, ale snahu komplikuje obtížné dokazování. Průlom ale přinesl před třemi lety případ bývalého dozorce Johna Demjanjuka, který se po válce také uchýlil do USA. Soud při jeho odsouzení uznal, že za napomáhání při vraždění může být odsouzen každý, kdo v nacistických táborech sloužil.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Přesto však bylo před dvěma měsíci zrušeno obvinění dalšího strážce z Osvětimi Hanse Lipschise, a to kvůli jeho věku 94 let. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám