Hlavní obsah

V USA schválili po EU použití léku Sotrovimab k léčbě covidu-19

– Washington

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil mimořádné použití přípravku k léčbě nemoci covid-19 od britské společnosti GlaxoSmithKline (GSK) a firmy Vir Biotechnology. Informovala o tom agentura Reuters. Lék už minulý týden pro použití schválil evropský lékový úřad EMA.

Foto: Toby Melville, Reuters

Sídlo GlaxoSmithKline v Londýně

Článek

Sotrovimab se může podle FDA používat při lehkém až středním průběhu nemoci, a to u lidí starších 12 let. Nelze s ním léčit pacienty s covidem-19 hospitalizované v nemocnicích nebo ty, kteří vyžadují kyslíkovou terapii.

Přípravek od GSK a Vir Biotechnology, známý také pod názvy VIR-7831 a GSK4182136, se naváže na proteiny viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19. Když se protilátka na tento protein naváže, znemožní viru vstupovat do buněk lidského těla.

EMA lék posuzovala  od začátku května

S průběžným hodnocením léku na začátku května začala i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Minulý týden podpořila jeho použití u lidí, kterým hrozí vážný průběh nemoci, nepotřebují však přídavný kyslík.

EMA začala s hodnocením léku proti covidu-19 Sotrovimab

Koronavirus

Léčba bude pacientům s covidem-19 v USA dostupná v následujících týdnech, uvedly společnosti. Podobné léky od firem Eli Lilly a Regeneron již FDA k mimořádnému použití schválila.

Reklama

Výběr článků

Načítám