Hlavní obsah

V USA roste napětí mezi bohatými a chudými, může rozhodnout volby

– Washington
Novinky, ČTK, aš, New York Times, Chicago Tribune

Američané jsou podle průzkumu washingtonské organizace Pew Research Center přesvědčeni, že jsou větší konflikty mezi bohatými a chudými, než mezi usedlíky a přistěhovalci nebo bílými a černými. Podle průzkumu si dvě třetiny oslovených myslí, že mezi bohatými a chudými je silný nebo velmi silný konflikt.

Foto: Hyungwon Kang, Reuters

Hnutí Okupujte Wall Street připoutalo pozornost k rozevírání sociálních nůžek a pauperizaci

Článek

Asi třicet procent respondentů označuje tento konflikt jako velmi silný, což je nejvíce od roku 1987, kdy se tento průzkum začal provádět.

Nejcitelněji vnímají tento konflikt voliči demokratů, Afroameričané a mladí. U bělochů je ale největší nárůst lidí, kteří si rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými začali uvědomovat.

Při minulém šetření z roku 2009 vidělo uprostřed krize silný konflikt mezi bohatými a chudými 47 procent dotazovaných. "Nerovnost příjmů není již jen otázkou pro ekonomy. Přesunula se ze sekcí věnovaných byznysu na titulní stránku," komentuje to zástupce Pew Research Center Richard Morin.

Překvapující je i nárůst počtu bohatých, kteří tento problém vnímají. Celkem 71 procent lidí s ročním příjmem 40 000 až 75 000 dolarů se domnívá, že mezi bohatými a chudými je silný konflikt, zatímco v roce 2009 jich bylo 47 procent.

Bohatství je stále v menším počtu rukou

Podle střediska Pew to ale neznamená, že přibývá lidí, kteří si myslí, že bohatství vede k rozdělení společnosti na třídy. Někteří ale mají vztek, že není bohatství rovnoměrněji přerozdělováno. Pew cituje zprávu statistického úřadu, podle níž deset procent nejzámožnějších Američanů mělo v roce 2005 49 procent bohatství a v roce 2009 to bylo 56 procent.

Celkem 46 procent oslovených si myslí, že bohatství přichází z majetku a z toho, že se lidé narodili ve správné rodině. Jen 43 procenta lidí si myslí, že je výsledkem tvrdé práce, ambicí a vzdělání.

Podle listu The New York Times to ukazuje, že poselství o rostoucí nerovnosti, které zdůrazňuje protestní hnutí Okupujte Wall Street, proniká do obecného povědomí a na důležitosti nabývají otázky nezaslouženého zbohatnutí.

Imigrace je stále problém

Vysoký je však stále počet Američanů, kteří vidí napětí mezi imigranty a obyvateli Spojených států, kteří se v USA narodili. To vnímali Američané jako hlavní zdroj napětí při průzkumu v roce 2009.

Naopak jen 38 procent lidí vidí spor mezi bílými a černými a 34 procent mezi mladými a starými.

Právě ekonomika je tak klíčovou otázkou letošních amerických prezidentských voleb. Rozevírání nůžek spíše nahrává demokratům než republikánům vyzývajícím Baracka Obamu. Největší favorit republikánů Mitt Romney navíc čelí kritice, že jeho firma, která se zaměřovala na restrukturalizaci krachujících podniků, masově propouštěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám