Hlavní obsah

V Německu bude americkou velvyslankyní žena, Praha zůstává bez ambasadora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát v úterý schválil novou velvyslankyni USA v Německu. Stane se jí rektorka Pensylvánské univerzity Amy Gutmannová. Na jmenování nového velvyslance čeká od ledna loňského roku Praha.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Capitolu

Článek

Pro Gutmannovou hlasovalo 54 senátorů a 42 jich bylo proti. Republikáni kritizovali, že Pensylvánská univerzita v minulosti udělila Bidenovi profesuru. Jmenování nové velvyslankyně tak považují za protislužbu, uvedla agentura Reuters.

Biden Gutmannovou jmenoval velvyslankyní již v létě loňského roku, schvalovací proces v Senátu je však pomalý kvůli sporům mezi demokraty a republikány.

Gutmannová má německý původ

Podle agentury DPA se Gutmannová stane první ženou, která bude americkou velvyslankyní v Berlíně. Post je uvolněný od června roku 2020, což je nejdelší doba od konce druhé světové války. Gutmannová by už měla jen složit přísahu, což je považováno za formalitu. Do Berlína ale zřejmě odcestuje, až skončí svůj mandát v čele univerzity v červnu.

Otec Gutmannové byl německého původu a ze země uprchl v roce 1934 po nástupu Adolfa Hitlera k moci. Jeho dcera se narodila v New Yorku v roce 1949 a později vystudovala politologii a filozofii.

Senát v loňském roce schválil nové velvyslance v Rakousku a Polsku, kde zastupitelský úřad povede Mark Brzezinski, syn známého analytika Zbigniewa Brzezinského. USA však stále nejmenovaly velvyslance v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám