Hlavní obsah

V Kanadě nejsou vítáni, napsal deník o Harrym a Meghan

Rozhodnutí britského prince Harryho a jeho manželky Meghan udělat si z Kanady druhý domov vyvolává v této severoamerické zemi rozporuplné reakce. Část Kanaďanů by Harryho ráda viděla na postu generálního guvernéra, dalším ale vadí nevyřešené otázky kolem nákladů na jejich pobyt. Jeden z nejčtenějších kanadských deníků The Globe and Mail ve svém čtvrtečním vydání napsal, že pokud by Harry a Meghan zůstali členy královské rodiny, nejsou v Kanadě vítáni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, ve kterém měli pobývat Harry s Meghan při návštěvě KanadyVideo: Reuters

 
Článek

Razantní prohlášení je o to víc šokující vzhledem k tomu, že ho přinesl konzervativní deník, který monarchii podporoval. Ve článku se doslova píše: „Kdyby byli obyčejnými občany, obyčejný Harry a Meghan ze Sussexu, byli by vítáni.“

Článek dál pokračuje: „Ale jedinečnost této monarchie a její citlivé a zároveň zásadní místo v našem ústavním systému znamenají, že zástupce královské rodiny, princ, který je šestý v pořadí následnictví na trůn, není něčím, co si Kanada může dovolit. Porušuje to nevyslovené ústavní tabu," napsal kanadský deník. Upozornil, že kanadský postoj k monarchii je odlišný od toho britského.

Alžběta II. kývla na Harryho a Meghaninu nezávislost: „Chápu jejich přání žít jako rodina”

Evropa

Deník rovněž poznamenává: „Naši králové tady nežijí. Vládnou nám z dálky. Jsou našim srdcím blízcí, ale zároveň jsou daleko.“

Kanaďané mají monarchii rádi a každou návštěvu královny či jiných členů královské rodiny přivítají s nadšením. Členové královské rodiny by ale v Kanadě neměli žít. „Kanada vítá lidi jakékoli víry, národnosti i rasy, ale jestliže jste předním členem naší královské rodiny, tato země by se neměla stát vaším domovem,“ uzavírá kanadský list.

Bál jsem se, že se Meghan zhroutí, vysvětlil Harry nečekané rozhodnutí odejít „do civilu”

Evropa

Podle jednoho z nedávných průzkumů by většina Kanaďanů chtěla Harryho jako generálního guvernéra, tedy zástupce britské královny. Na druhou stranu ale podle jiného průzkumu rovněž většina Kanaďanů nechce platit výdaje královského páru. K tomu se také vyjádřil kanadský premiér Justin Trudeau v pořadu Global News kanadské televize. „Většina Kanaďanů je nadšena vyhlídkou na to, že by zde byla část královské rodiny, a myšlenku podporuje. Ale pořád je zde mnoho otázek a nejasností, spojených například s náklady a platbami za ně, které se musejí ještě dořešit,“ uvedl Trudeau.

Princ Harry guvernérem Kanady? Přála by si to více než polovina obyvatel

Zahraniční

Harry s Meghan vyvolali v médiích poprask, když před týdnem oznámili, že chtějí opustit role předních členů britské královské rodiny, finančně se osamostatnit a žít nejen v Británii, ale částečně také v Severní Americe. V pondělí se kvůli jejich plánům uskutečnila rodinná schůzka, po které královna Alžběta II. v prohlášení pro média uvedla, že přání dvojice respektuje, i když by byla raději, kdyby se oba nadále plně věnovali reprezentačním funkcím v monarchii. Jak přesně budou nové role i budoucí život Harryho a Meghan vypadat, si chce rodina vyjasnit co nejdříve.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Princ Harry s manželkou Meghan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám