Hlavní obsah

USA i Británie zpřísňují sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy a Británie zavedly ve středu nové sankce na Rusko. Američané postihují ruské banky i další představitele režimu, zakazují také investice v Rusku, oznámil Bílý dům. Postihují i vysoké představitele režimu a jejich rodinné příslušníky, napsal s odvoláním na jeho sdělení list The New York Times.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

O nových amerických sankcích informoval ve středu ředitel národní ekonomické rady Bílého domu Brian Deese. Uvedl, že postiženy budou banky Sberbank a Alfa Bank a že se zakáže veškeré investování do Ruska. Podle něj se ruská ekonomika letos propadne o deset až patnáct procent.

Deese uvedl, že sankcemi jsou postiženi i rodinní příslušníci ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Dále pak obě dcery prezidenta Vladimira Putina Marija a Katerina, uvedl nejmenovaný představitel Bílého domu.

Británie ve středu zmrazila aktiva ruské instituce Sberbank a Moskevské kreditní bance. Oznámila, že v rámci odvetných opatření za válku na Ukrajině do konce letošního roku ukončí veškerý dovoz ruského uhlí i ropy. Uvalila také sankce na dalších osm oligarchů, informovala agentura Reuters.

FOTO: Situace v Borodjance je stejně tragická jako v Buči

Válka na Ukrajině

Uvalení sankcí se čekalo. „Ve spolupráci se skupinou G7 a EU oznámíme další rozsáhlý balíček sankčních opatření uvalených na Rusko, které zemi pošle ještě hloub do hospodářské, finanční a technologické izolace,“ řekla už v úterý mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Opatření omezí klíčové nástroje ruské státní moci a způsobí okamžité ekonomické škody, dodala Psakiová: „Učiní také zodpovědnými ruské kleptokraty, kteří sponzorují a podporují Putinovu válku.“

Nové sankce byly uvaleny po masakru v městě Buča u Kyjeva, kde zemřelo několik set civilistů. Americký ministr Antony Blinken v úterý uvedl, že nešlo o náhodný čin jedné jednotky, která se vymkla kontrole, ale o součást záměrné ruské kampaně páchat zvěrstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám