Hlavní obsah

USA vypálily po selhání další balistickou raketu Minuteman III, zasáhla cíl

Washington
Aktualizováno

Americké letectvo podniklo ve středu úspěšný test rakety Minuteman III, první od neúspěšného červencového. Balistická raketa bez bojové hlavice byla vypálena z kalifornské základny Vandenberg a zasáhla vytčený cíl, uvedlo Velitelství globálních útoků letectva.

BEZ KOMENTÁŘE: Test rakety Minuteman IIIVideo: 30th Space WING USAF/Air Force Global Strike Command

 
Článek

Velitelství oznámilo, že raketa byla vypálena v úterý ve 23:01 místního času (středa 8:01 SEČ), kdy se otevřelo šestihodinové startovací okno, aby se zjistila přesnost a spolehlivost systému. Zdůraznilo, že test „se nevztahoval k žádné události ve světě“. Střela z podzemního sila na Severní bázi byla vyslána nad Tichý oceán směrem k atolu Kwajelein. Jednalo se o první odpal ze tří plánovaných ze základny Vandenberg.

„Odpal je úspěšný, když se testovací raketa vypálí, dokončí plánovanou trasu ve vytčeném bezpečném koridoru, zařízení správně funguje, data ze senzorů jsou shromážděna a hlavice zasáhne správné místo,“ řekl mluvčí velitelství Joe Thomas s tím, že získaná data o testu nejsou určena pro veřejnost.

Předposlední test 31. července byl neúspěšný, řídicí centrum během letu nad Tichým oceánem raketu při testu zničilo. Důvodem byla nezveřejněná porucha.

USA mají ve výzbroji na 450 střel Minuteman III vyzbrojených jadernými hlavicemi, uvedl kalifornský web SanLuisObispo, který o testu informoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám