Hlavní obsah

USA utratí miliardy za hypersonické zbraně, chtějí dohnat Čínu a Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké zbrojovky soutěží o lukrativní kontrakty na hypersonické zbraně pohybující se minimálně pětkrát rychleji než zvuk. Důvodem jsou obavy amerických ozbrojených sil, že v této oblasti zaostávají za Čínou a Ruskem, a proto chtějí jejich náskok dohnat, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Lockheed Martin

Kresba americké hypersonické střely ARRW

Článek

Do výzbroje by je měly zařadit americké pozemní síly, letectvo i námořnictvo. Největší naděje uspět má zbrojovka Lockheed Martin, jejíž hypersonický kluzák vynášený raketou by měl být otestován už v první polovině letošního roku.

Představitelé Pentagonu odhadují, že jen program armády a námořnictva na společně užívanou střelu a hypersonický kluzák s hlavicí, který vyvíjí Lockheed, by měl v příštích letech přijít na 28,5 miliardy dolarů. Aby se urychlil vývoj a první střely v rámci programů LRHW (hypersonický kluzák dlouhého doletu pro armádu s dosahem přes 2000 km) a CPS (střela pro konvenční rychlý úrok pro námořnictvo), dostala armáda už na konci fiskálního roku 2023, tedy v půlce roku 2024, budou obě složky ozbrojených sil provádět testy společně.

Koncepcí odpovídá LRHW/CPS ruskému Avantgardu, který už má země ve výzbroji.

Hypersonické zbraně
Hypersonické zbraně jsou střely pohybující se rychlostí minimálně pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku, někdy ale i rychlostí desetinásobně nebo dvacetinásobně vyšší, než je rychlost zvuku. Mají různou podobu. Může jít o hypersonické vztlakové těleso (kluzák) bez motoru, který vynese nosná raketa, od níž se oddělí a po návratu do atmosféry prudce manévruje, ale i o střely s vlastními motory, ať už na tuhá paliva nebo náporovými ramjet/scramjet, a to včetně střel s plochou dráhou letu, které atmosféru neopustí.

Lockheed vyvíjí šest různých střel, které by se měly dostat do výroby mezi lety 2023 a 2026, uvedl už v říjnu jeho vysoký představitel Jim Taiclet. Z aktuální 1,5 miliardy by se mohly zvýšit příjmy firmy za vývoj a výrobu hypersonických střel v roce 2026 na tři miliardy dolarů, jak se do sériové výroby dostanou jednotlivé typy střel, uvedl John Mollard mající v Lockheedu na starosti finance.

Svůj díl z bohatého koláče získají i další firmy, protože na vývoji LRHW a CPS se podílí i Dynetics. Zatím uzavřel kontrakt na výrobu 14 hypersonických vztlakových těles za 342 milionů dolarů, ale celkem by jich mohl vyrobit 124 za miliardu dolarů. Motory na tuhé pohonné hmoty pro rakety, které je vynášejí, vyvíjí Northtrop Grumman.

Vyvíjí se více hypersonických střel

Navíc nejde jen o jeden vyvíjený typ střely, armáda ještě má program Operational Fires vyvíjený opět Lockheedem spolu s Northropem, Dynetics a Aerojetem.

Foto: USAF

Bombardér B-52 s hypersonickou střelou AGM-138 ARRW

Čtyři programy má letectvo, jde o střely kategorie ARRW vypouštěné z bombardérů s dosahem 1600 km a rychlostí až osmkrát vyšší, než je rychlost zvuku, což je jasná odpověď na ruský Kinžal. Tři testy prototypů střely Lockheed AGM-183A patřící do kategorie ARRW však byly neúspěšné, poslední selhala 15. prosince.

Dále letectvo plánuje mít hypersonické střely s plochou dráhou letu HACM poháněné taktovým motorem na tuhé pohonné hmoty, kde ještě není znám kontraktor.

Vyvíjí se pro ně i taktická střela TBG s rychlostí sedmkrát vyšší, než je rychlost zvuku, a běží i vysoce pokročilé projekty HAWC/HSW-ab, což jsou střely poháněné náporovým motorem s nadzvukovým spalováním scramjet od Northropu a Raytheonu.

Koncept této střely otestovaly obě firmy v srpnu v rámci kontraktu za 200 milionů dolarů. Střela používá kombinovaný pohon, raketový motor jí po odpálení udělí rychlost přesahující rychlost zvuku a pak se spustí náporový motor, který ji zrychlí na pětinásobek rychlosti zvuku. Výhodou této střely oproti těm využívajícím hypersonické kluzáky je delší běh motoru a nižší cena.

„Všechno je o tom, zajistit větší a větší schopnosti a více kategorií hypersonických zbraní,“ uvedl viceprezident Lockheedu pro vzdušnou nadvládu a útočné zbraně Jay Pitman. „To zvýší úroveň strategického odstrašování,“ dodal na vysvětlenou.

Ruský prezident už v roce 2018 oznámil, že Rusko má ve výzbroji tyto střely a další vyvíjí. Obavy loni v létě vyvolal test čínské střely. Hypersonický kluzák vynesla kosmická raketa a po obletu Země zasáhl cílovou oblast, přičemž se od něj oddělilo další těleso. Náčelník amerických spojených štábů Mark Milley v říjnu uvedl, že test zapůsobil skoro stejně, jako když Sověti vypustili první sputnik.

Čínská hypersonická střela vyvolává obavy, oblétla Zemi

Svět

Hypersonické zbraně pod palbou kritiky

Americké programy vývoje hypersonických zbraní však čelí kritice hned z několika důvodů. Panují obavy nejen z rostoucí ceny, ale i z toho, jak budou použitelné na bojišti. Unie obávajících se vědců dala najevo pochybnosti, zda tyto zbraně nabízejí skutečně vyšší výkony než stávající balistické rakety, a varovala před destabilizujícími globálními závody ve zbrojení.

KOMENTÁŘ: Závody ve zbrojení se už rozběhly – Alex Švamberk

Komentáře

Experti také uvádějí, že nemohou situaci výrazně změnit, protože velmoci mají už tak velké arzenály jaderných zbraní, že na ně protiraketová obrana nestačí. Protiraketové deštníky navíc mají Rusko a Čína méně rozsáhlé než USA.

Podle Kongresové výzkumné služby by tyto střely mohly vést k eskalaci konfliktů, protože mají neodhadnutelnou trajektorii, což by mohlo vést k chybným reakcím.

Hypersonických rychlostí nad 6100 km/h dosahují i stávající balistické rakety, ovšem hypersonické zbraně jsou při této rychlosti schopné v atmosféře manévrovat, což jim umožňuje pronikat protiraketovými deštníky. To je právě zajímavé pro Rusko a Čínu, protože USA stavějí svou strategii i na účinné obraně proti balistickým raketám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám