Hlavní obsah

USA trestají sankcemi i Putinovy dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy ve středu uvalily sankce na nejbližší rodinné příslušníky ruského prezidenta Vladimira Putina, totiž na jeho dvě dospělé dcery Jekatěrinu Tichonovovou a Mariji Putinovou alias Voroncovovou.

Foto: Markus Schreiber, AP

Středeční protest proti zabíjení civilistů na Ukrajině před budovou Říšského sněmu v Berlíně

Článek

Nejmenovaný americký činitel řekl, že existují náznaky, že Putinovy dcery mají na Západě majetky. „Domníváme se, že mnohé z Putinových aktiv jsou ukryty s rodinnými příslušníky, a proto na ně cílíme,“ citoval americké činitele reportér listu The Washington Post.

Nová opatření podle Bílého domu zasáhnou i další ruské elity, mj. ruského premiéra Michai­la Mišustina, exprezidenta Dmitrije Medveděva či manželky a dcery šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova. Ti všichni mají být odstřiženi od amerického finančnictví a budou jim v USA zmrazeny majetky.

Vypátrali údajnou Putinovu dceru. Miluje luxus

Evropa

Michel nechce ani ropu či plyn

USA také přerušily veškeré vazby mezi americkým finančním systémem a ruskými bankami Sberbank a Alfa Bank. Největší banka Ruska a tamní největší soukromá banka tak budou terčem plných sankcí. Británie včera zmrazila aktiva ruské Sberbank a Moskevské kreditní banky. Oznámila, že v odvetě za válku na Ukrajině ukončí do konce roku dovoz ruského uhlí i ropy.

Naopak Evropská unie se včera poprvé neshodla na nových sankcích proti Rusku kvůli chystanému embargu na ruské uhlí či na zákaz ruské lodní dopravy. Jednání mají pokračovat dnes. Komise má mezitím upřesnit, zda se zákaz týká i stávajících kontraktů na dovoz uhlí, nebo pouze nových smluv.

EU se napoprvé neshodla na dalších sankcích proti Rusku

Evropa

Pátý balíček unijních sankcí předtím kritizoval Gabrielius Landsbergis, litevský ministr zahraničí, jako neadekvátní. „Slabá reakce je jen pozvánkou k dalším zvěrstvům,“ tvrdil. „Když posloucháme novou rétoriku ohledně sankcí, nemůžeme tolerovat jakoukoliv nerozhodnost po tom, co provedly ruské jednotky,“ řekl včera v projevu k irským poslancům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šéf Evropské rady Charles Michel řekl včera evropským poslancům, že dříve či později budou zapotřebí opatření vůči ropě, nebo dokonce plynu. Unie podle statistického úřadu Eurostat dovezla z Ruska loni energii a energetické zdroje v hodnotě 99 miliard eur.

Analytik Smetana: Zločiny Rusů na civilistech posilují odhodlání Ukrajinců bojovat

Domácí

Orbán zval Putina k jednání o míru

K mírovým jednáním v Budapešti pozval včera ruského prezidenta Vladimira Putina maďarský premiér Viktor Orbán. V telefonickém rozhovoru navrhl hlavě Ruska vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Jednání v Budapešti by podle Orbána mělo probíhat za účasti Putina, Zelenského, prezidenta Francie Emmanuela Macrona a německého kancléře Olafa Scholze.

Putin podle Orbána rea­goval pozitivně s tím, že bude mít podmínky. Ukrajinská prezidentská kancelář označila Orbánova slova o Putinově souhlasu za „mediální trik“. Orbán také řekl, že Maďarsko by nemělo problém platit za dodávky ruského plynu v rublech. Německý kancléř Olaf Scholz řekl, že Berlín vede s Kyjevem jednání o možných bezpečnostních zárukách, které by mu mohl poskytnout pro zajištění bezpečnosti po ruské invazi.

„Samozřejmě o tom hovoříme, ale v nezbytné důvěrnosti, s Ukrajinou i s dalšími oslovenými,“ potvrdil Scholz s tím, že jednání nyní nelze konkretizovat. Včera pokračovalo i vypovídání ruských diplomatů. Vyhoštěno jich bylo 12 z Řecka, tři z Norska a jeden z Lucemburska. Podle Guardianu byly od pondělka z Evropy vyhoštěny kvůli zabíjení ukrajinských civilistů více než dvě stovky ruských diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám