Hlavní obsah

USA ruší zákaz vývozu ropy, po čtyřiceti letech

– Washington • Aktualizováno

Americká Sněmovna reprezentantů schválila v pátek návrh rozpočtového zákona, jehož součástí je i zrušení 40 let starého zákazu vývozu ropy ze Spojených států. Návrh zajišťující také financování vládních úřadů do září příštího roku nyní poputuje do Senátu. Nakonec ho musí podepsat prezident Barack Obama.

Foto: Andrew Cullen, Reuters

Těžba ropy v Severní Dakotě v USA

Článek

Zrušení exportu americké ropy by umožnilo tamním producentům najít nová odbytiště, ale podle listu USA Today se nečeká, že by výrazně změnilo ceny energií pro Američany.

Zrušení vývozu ropy prosazovali republikáni, demokraté za to výměnou požadovali daňové úlevy pro energii z obnovitelných zdrojů. Je proto velmi pravděpodobné, že zákon projde.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Americké ropné a energetické společnosti se letos potýkají s problémy kvůli nízkým cenám ropy. Galon benzínu (3,785 litru) nyní nestojí ani dva dolary. Mnohé těžařské firmy proto už začaly propouštět zaměstnance.

Analytici si nemyslí, že prodej surové ropy do zahraničí zahýbe vnitroamerickým trhem. Tamním těžařům ale zákon může pomoci zvýšit prodej této suroviny, protože může přinést větší zájem o americkou lehkou ropu. Těžaři produkující tuto ropu přitom nemohou najít dost vhodných rafinérií v USA.

Pětatřicet dolarů za barel

Hlavním problémem je ale nadále přetrvávající nadbytek ropy na trhu. Ani američtí producenti, ani OPEC přitom nemíní změnit současný stav a těžbu snížit.

Ve čtvrtek klesla cena americké ropy o dvě procenta pod 35 dolarů za barel, což vedlo k poklesu cen akcií, index Dow Jones ztratil 1,4 procenta. V prosinci se snížila cena ropy o patnáct procent.

Za cenu pod 35 dolarů za barel si ale může dovolit těžit ropu jen málo zemí. Náklady na vytěžený barel v Saúdské Arábii se odhadují na méně než dvacet dolarů. Jen o málo větší náklady mají sousední blízkovýchodní země.

Mnohem vyšší jsou ale náklady na těžbu z podmořských ložisek, a to jak v Mexickém zálivu, tak zejména v Severním moři. Dříve se uvádělo, že tam činí cca 50 dolarů za barel, i když to nyní může být méně díky dokonalejším technologiím. Nejdražší je těžba z roponosných písků v Kanadě, která vyjde na zhruba 70 dolarů za barel, a ještě vyšší by byla v případě zvažované těžby v Arktidě.

Embargo na prodej ropy do zahraničí bylo zavedeno v roce 1975 v rámci řady opatření, která měla reagovat na ropnou krizi po arabsko-izraelské válce z roku 1973, kdy arabské země vyhlásily embargo na prodej ropy do zemí podporujících Izrael. Jedním z nich bylo snížení maximální rychlosti aut a tlak na vývoj úspornějších vozidel i na rozvíjení alternativních zdrojů. Cílem bylo udržet zásoby ropy v USA, aby se podobná krize neopakovala. Někteří experti dopad zpochybňují, protože Spojené státy mohly vyvážet ropné produkty, jako byl benzín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám