Hlavní obsah

USA předpokládají, že existuje „další” Snowden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy předpokládají, že existuje ještě další člověk, který podobně jako někdejší pracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden předal médiím tajné zpravodajské informace. Informovala o tom stanice CNN. Zatím není jasné, jaké škody nový informátor rozvědkám způsobil.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

Televize CNN v souvislosti s dalším možným únikem utajovaných informací upozornila na webový portál The Intercept amerického novináře Glenna Greenwalda, který má vazby na Snowdena. Zmíněný portál se v článku věnuje rozšiřování vládní databáze jistých a možných teroristů za administrativy prezidenta Baracka Obamy. Sám Greenwald již v červenci naznačil, že další člověk kráčí ve Snowdenových stopách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prozatím ale není jasné, kolik dat tento údajně nový informátor vynesl a jaké škody tajným službám způsobil. První vládní odhady ukazují, že jde o materiály nižšího stupně utajení, než které předal médiím Snowden.

Související témata

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Foto: Novinky

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Snowden, který se před americkou justicí ukrývá v Rusku, loni v létě médiím předal dokumenty, z nichž vyplývá, že NSA a další zpravodajské služby sledovaly komunikaci milionů lidí v USA i ve světě. Zpravodajské služby také hromadně získávaly údaje o telefonátech či e-mailech řady politiků, mimo jiné evropských špiček včetně kancléřky Angely Merkelové. Odhalení rozpoutala sérii mezinárodních skandálů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám